La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Preoţii din nordul Spaniei, reuniţi în conferinţa de toamnă
Sub preşedinţia Preasfinţitului Timotei, Episcopul ortodox român al Spaniei şi Portugaliei, a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute şedinţa comună a celor două protopopiate din zona de nord a Spaniei: Protopopiatul Misionar de Nord Vitoria-Gasteiz şi Protopopiatul de Asturias. Reuniunea, la care au participat toţi preoţii din cele două protopopiate, a fost găzduită la Biserica "Minunea Sfântului Arhanghel Mihail din Colose" - Pamplona (Navarra).
Întrucât anul 2011 a fost proclamat de Sfântul Sinod "Anul Sfântului Botez şi al Sfintei Cununii în Patriarhia Română", lucrările au abordat aspecte privind cele două Taine, punându-se accent pe necesitatea catehizării tinerilor înainte de a primi Taina Cununiei. Pe ordinea de zi s-au aflat şi căsătoriile mixte, pastoraţia în rândul acestor familii, criza familială, dar şi alte probleme organizatorice. În deschidere, părintele Alexandru Bodea de la Parohia "Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel" Burgos a susţinut lucrarea cu tema "Taina Nunţii", în care a adus argumente scripturistice pentru a arăta premisa căsătoriei ca unire mistică "în Domnul", întemeiată pe iubire sinceră şi jertfelnică. (Cosmina Nicoară)