În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Preoţii misionari de caritate din Arhiepiscopia Iaşilor şi-au prezentat activitatea
Întâlnirea periodică a preoţilor angajaţi la unităţile bugetare din Arhiepiscopia Iaşilor, precum unităţi militare sau spitaliceşti, a avut loc la Unitatea Militară 01176 din Iaşi. S-a oficiat o slujbă de pomenire pentru regretatul preot militar Nicolae Cuptor. Protopopul Constantin Andrei a prezentat situaţia celor 11 preoţi de caritate de pe raza Protopopiatului Iaşi 1. La şedinţă s-a prezentat un film cu fragmente din viaţa preotului Nicolae Cuptor.
Ieri, 6 noiembrie, la Capela „Sf. Mare Mucenic Gheorghe“ şi „Sfântul Voievod Ştefan cel Mare“ a Unităţii Militare 01176 din Iaşi (Copou), a avut loc întrunirea periodică a preoţilor misionari de caritate din Arhiepiscopia Iaşilor. Cei 34 de preoţi din unităţile bugetare din cuprinsul Arhiepiscopiei Iaşilor, împreună cu pr. protopop Constantin Andrei, au oficiat mai întâi slujba Parastasului la mormântul regretatului preot militar Nicolae Cuptor de la unitatea amintită, trecut la cele veşnice în luna august a.c. Au fost prezenţi la pomenirea părintelui Cuptor atât familia, cât şi militari de la Garnizoana Iaşi, apropiaţi, prieteni şi cunoscuţi. La sfârşitul slujbei de pomenire, pr. protopop Constantin Andrei a mulţumit preoţilor pentru prezenţă şi a transmis regretele sincere familiei îndoliate.
11 preoţi misionari de caritate în Protopopiatul Iaşi 1
Întâlnirea periodică a preoţilor misionari de caritate din Arhiepiscopia Iaşilor a continuat în capela unităţii militare. Deschiderea lucrărilor a fost făcută de pr. Mihai Prodan, inspector pentru asistenţa socială în cadrul Arhiepiscopiei Iaşilor, organizatorul evenimentului. În cuvântul prin care a deschis şedinţa, pr. Mihai Prodan a mulţumit pentru prezenţă şi a explicat motivul principal pentru care şedinţa a avut loc ieri, la unitatea militară din Copou. „Părintele Nicolae Cuptor, fratele nostru, la ultima şedinţă din vară, de la Spitalul Socola, ne-a invitat să organizăm următoarea întâlnire aici, la capela de la unitatea unde păstorea dânsul. Din cauza evenimentului nefericit, am fost nevoiţi să amânăm până astăzi întâlnirea noastră, pentru a trece perioada de doliu. În acelaşi timp am ţinut neapărat să ne întâlnim aici pentru a comemora acest mare preot militar care a fost părintele Nicolae Cuptor“, a spus pr. Mihai Prodan. După ce s-a făcut cunoscut programul, a urmat cuvântul pr. protopop Constantin Andrei, care a prezentat pe scurt activitatea pastoral-misionară a celor 11 preoţi misionari de caritate de la unităţile bugetare aflate pe raza Protopopiatului Iaşi 1. Părintele protopop a evocat personalitatea părintelui Cuptor, prezentând pe scurt activitatea şi realizările sale în unitatea în care a păstorit, subliniind construirea capelei, aşezământul social „Teofilia“, de lângă capelă, amenajat pentru activităţile filantropice de aici şi alte lucruri care vor dăinui în amintirea preotului militar. După aceasta, pr. protopop şi-a exprimat regretul pentru situaţia delicată în care se află unii dintre preoţii misionari, care nu au o capelă pentru oficierea slujbelor religioase sau nu au cântăreţi bisericeşti, arătând că la fel cum se doreşte ca nici un sat să nu fie fără biserică, la fel şi spitalele trebuie să aibă capele. „În general, la nivel de protopopiat, suntem mulţumiţi de modul în care activează cei 11 preoţi de caritate. Dorim ca aceşti preoţi, care nu au o parohie, să păstreze legătura cu ceilalţi preoţi de parohie, pentru că nu putem să-l rupem pe preot de activitatea de parohie“, a subliniat pr. Andrei. Spre final, părintele protopop şi-a exprimat dorinţa ca preotul care va ocupa în viitor postul de la unitatea militară din Copou să continue misiunea începută de pr. Nicolae Cuptor. A urmat prezentarea noului preot de caritate de la Centrul de Îngrijire al Protopopiatului Hârlău, pr. Cătălin Constantin Bortă.
Un film despre viaţa preotului militar Nicolae Cuptor
După predarea rapoartelor de activitate a tuturor preoţilor prezenţi, pr. Adrian Morţun, de la Unitatea Militară 01175 din Tătăraşi, a prezentat un film realizat în amintirea preotului Nicolae Cuptor, cu imagini din viaţa regretatului preot militar. În cuvântul de prezentare a filmului, părintele Morţun a mărturisit că a trăit alături de pr. Cuptor momente unice şi că i-a fost un îndrumător spiritual. „După ce mi-am depus dosarul de înscriere la concursul pentru ocuparea postului de preot la Unitatea Militară 01175 Tătăraşi, mi s-a recomandat să merg la părintele Cuptor. Am venit, am stat de vorbă, m-a sfătuit în legătură cu pregătirea pentru examen şi drept dovadă că sfaturile sale mi-au fost de folos este faptul că sunt şi astăzi preot militar acolo“, a spus pr. Morţun. După rularea filmului cu ajutorul retroproiectorului şi după mărturisirea realizatorului cu alte imagini de la evenimente din viaţa preotului militar Nicolae Cuptor, s-a stabilit ca următoarea şedinţă să aibă loc în luna februarie a anului viitor. A urmat apoi o agapă frăţească, în aşezământul social „Teofilia“ din incinta unităţii militare 01176, la care au participat şi colonelul Ioan Manci, comandantul Brigăzii 15 „Podu Înalt“, precum şi alţi militari.