Comunitatea credincioșilor din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”‑Titan și‑a sărbătorit astăzi, 23 noiembrie, cel de‑al treilea ocrotitor spiritual, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, care s
Preoţii ruşi vor fi obligaţi să facă armata, iar Patriarhia protestează
Preşedintele Comisiei Sinodale pentru canonizare în Biserica Ortodoxă Rusă, Mitropolitul Juvenalie de Kruteţk şi Kolomna, consideră că anularea decretului care amână satisfacerea serviciului militar obligatoriu de către preoţii ruşi nu va spori apărarea militară a ţării, anunţă Interfax. „Preotul nu poate lupta în război. Despre aceasta vorbesc canoanele bisericeşti. Am dori ca, în noile condiţii din Rusia, statul să respecte legile interne ale Bisericii. Mai mult, a adăugat Mitropolitul, încorporarea preoţilor şi a seminariştilor este capabilă să nască în aceştia un conflict interior foarte serios“, a mai declarat Mitropolitul Juvenalie.
Egumenul Sava Molceanov, conducătorul Departamentului de colaborare cu forţele armate ale Rusiei, din cadrul Patriarhiei Moscovei, fost militar şi el, a explicat că „Biserica nu este împotriva armatei, dar este necesar ca preoţii să aibă, în cadrul armatei, serviciul lor special. Preotul poate lua arma în mâini şi să lupte, să devină erou, dar, după aceasta, nu va mai fi preot. Astăzi, toţi preoţii din Rusia au obligaţii militare şi, în caz de conflict armat, pot fi recrutaţi. Preotul are o utilitate colosală în cadrul armatei, dar nu în calitate de soldat, ci de preot. Pentru a avea o victorie, armata trebuie să aibă diferiţi lucrători: militari din spatele frontului, lucrători la depozite, precum şi preoţi. Noi ajutăm soldaţii să conştientizeze că lucrarea lor este sfântă. Chiar dacă armata ar fi cu recrutare sau profesionistă, duhul hotărăşte victoria. Fiindcă poţi ucide pentru bani, dar este foarte greu să mori pentru bani“. Amintim că în data de 12 februarie 2008, preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, a semnat un decret prin care se anulează decretul din 14 ianuarie 2002, privind „amânarea serviciului militar pentru preoţi“. În timpul Uniunii Sovietice, pentru a evita o astfel de situaţie, la admiterea în seminariile teologice se cerea şi livretul militar. În urma decretelor de amânare a serviciului militar, emise după 1991, mulţi preoţi din Rusia nu au serviciul militar satisfăcut. (E.R.)