La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Preoţii slujitori din spitale s-au întrunit la Galaţi
Ieri a avut loc în Sala de Consiliu a Spitalului Clinic de Urgenţă "Sfântul Apostol Andrei" din Galaţi întrunirea duhovnicească a preoţilor slujitori în spitale, aziluri, penitenciare şi armată din cuprinsul Arhiepiscopiei Dunării de Jos.
Programul a debutat cu Liturghia Darurilor înainte sfinţite la Capela "Sfântul Apostol Andrei", situată în incinta spitalului gălăţean, după care întregul sobor, format din cei 20 de preoţi capelani, a oficiat Taina Sfântului Maslu într-un spaţiu special amenajat din interiorul unităţii medicale. La final, slujitorii au vizitat bolnavii internaţi aici, ungându-i cu untdelemn sfinţit şi încurajându-i în suferinţele lor. Lucrările propriu-zise s-au desfăşurat în sala de consiliu, iar tema întâlnirii - "Importanţa săvârşirii Tainei Sfântului Maslu pentru bolnavii aflaţi pe patul de spital" - a fost dezbătută de preoţii participanţi prin prezentarea referatelor la temă, discutându-se totodată şi aspectele practice întâlnite în pastoraţia bolnavilor. Întrunirea preoţilor capelani se înscrie în cadrul programelor pastoral-liturgice şi misionare dedicate Anului omagial al Sfântului Maslu şi al îngrijirii bolnavilor în Arhiepiscopia Dunării de Jos.