În ziua praznicului Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, credincioșii Bisericii „Sfântul Nicolae”‑Ghica, paraclis universitar din București, au trăit un moment de mare bucurie
Preotul profesor Gala Galaction evocat la Facultatea de Teologie din București
Personalitatea preotului, profesorului, teologului şi scriitorului Grigorie Pișculescu, cunoscut după pseudonimul său literar - Gala Galaction - a fost evocată luni, 27 noiembrie, în cadrul unui simpozion organizat de Centrul de excelență „Gala Galaction”, intitulat „Valențe culturale și spirituale în opera părintelui Gala Galaction”. Evenimentul moderat de părintele prof. univ. dr. Constantin Pătuleanu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Capitală a fost găzduit de Amfiteatrul „Pr. Prof. Ioan G. Coman” al instituției de învățământ teologic superior din București.
La evenimentul comemorativ au participat Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor; părintele arhimandrit Policarp Chițulescu; prof. univ. dr. Elis (Elena-Elisabeta) Râpeanu, cadre didactice și studenți ai Facultății de Teologie Ortodoxă din București.
Cuvântul de deschidere a aparținut decanului facultății bucureștene, pr. prof. univ. dr. Constantin Preda, care a prezentat motivația organizării acestei manifestări, anume recuperarea memoriei părintelui Gala Galaction și valorificarea complexei sale opere literare, teologice și publicistice. „Prin acest demers, Facultatea de Teologie dorește să recupereze memoria unui profesor ilustru, eseist, novelist, prozator, traducător al Sfintei Scripturi în limba română, un prieten al poporului evreu, un slujitor neobosit al Evangheliei Mântuitorului Hristos și, de asemenea, unul dintre preoții care au încercat să creeze punți de legătură între cultura poporului român și Evanghelia Mântuitorului prin întreaga sa activitate misionară. El se înscrie pe linia marilor preoți cărturari și scriitori ai Bisericii, alături de Ioan Agârbiceanu, Tudor Arghezi și alții. Prin acest demers se dorește și înființarea unui centru care să îi poarte numele, un centru care să aibă ca preocupare republicarea operei sale gazetărești, dar și a studiilor și articolelor, pentru a fi un imbold pentru tinerii doctoranzi și cercetători din această facultate”, a spus decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din București.
În continuare, pr. prof. univ. dr. Constantin Pătuleanu, inițiatorul acestui demers, a făcut o prezentare a întregului proiect dedicat memoriei preotului și scriitorului Gala Galaction: „Dorim recuperarea memoriei părintelui Gala Galaction, întrucât se voiește din partea familiei restaurarea casei unde a locuit și a lucrat, care va fi transformată în casă memorială. Ne propunem, de asemenea, recuperarea întregii opere, încercând şi publicarea operei fiicei acestuia, Lucreția Galaction, care a scris piese de teatru și lucrări literare în limba română și mai multe în limba italiană, ajungând membru asociat al Academiei Tiberiana. Vom traduce toate aceste lucrări și le vom publica. Totodată, ne propunem organizarea unei serii de conferințe și simpozioane legate de Gala Galaction pentru a recupera această mare personalitate a culturii și teologiei. Vom încerca să retipărim Biblia tradusă de Gala Galaction într-o ediție critică, colegii de la facultate asumându-și această responsabilitate. Vor mai fi și alte acțiuni, inclusiv restaurarea mormântului său de la Mănăstirea Cernica, precum și numirea uneia dintre sălile facultății după marele profesor, teolog și scriitor Gala Galaction. Este un proiect care se întinde pe mai mulți ani. Va fi o muncă imensă deoarece el a scris la multe ziare ale vremii. Vom încerca să recuperăm din arhive articolele lui și să le publicăm într-unul sau mai multe volume. Avem câteva scrisori inedite care trebuie prelucrate și publicate. Încercăm să facem și un arbore genealogic, să vedem de unde vine Gala Galaction și care au fost urmașii lui”.
„Gala Galaction - model pentru școlile de teologie”
Prima prelegere din cadrul lucrărilor propriu-zise ale simpozionului a aparținut Preasfințitului Părinte Timotei Prahoveanul, fiind intitulată „Gala Galaction în evocări târzii”, în care Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a panoramat activitatea sacerdotului, teologului, scriitorului și cercetătorului Gala Galaction, punctând principalele domenii în care acesta a manifestat interes.
„Gala Galaction a fost preocupat din copilărie de slujirea Bisericii. A avut ceea ce se numește în termeni consacrați «chemare» pentru aceasta. Din cele mai timpurii mărturii pe care ni le-a lăsat vedem dragostea lui față de această slujire. În vremea când era elev și student, a manifestat o deosebită dăruire pentru ceilalți. Este, și din acest punct de vedere, un model pentru școlile de teologie de astăzi, care au nevoie, înainte de toate, de acest spirit comunitar. A fost preocupat, de asemenea, de învățătură. Studiile pe care le-a urmat ni-l arată ca pe un cercetător atent. (…) A fost un mare iubitor al Locurilor Sfinte, poate și în perspectiva viitoarei lui slujiri la catedră. Fiind cunoscător al limbii ebraice și al celei grecești, a călătorit de cel puțin două ori la Ierusalim. A fost prieten cu mulți scriitori, cu mulți slujitori ai Bisericii și, în același timp, a polemizat cu ei. Cu toate acestea, el consideră că nimeni nu l-a criticat mai mult decât s-a criticat el însuși, folosind sintagma: «Nimeni nu m-a flagelat mai mult decât m-am flagelat eu». Gala Galaction a avut preocupări și dincolo de scrierile literare care au fost incluse la un moment dat și în programa școlară, mai cu seamă pentru traducerea Sfintei Scripturi, mai întâi sub patronajul Patriarhului Miron Cristea cu părintele Vasile Radu și starețul Mănăstirii Neamț, Nicodim Munteanu, viitorul patriarh, apoi în nume personal o altă ediție sub patronajul regelui Carol al II-lea. Gala Galaction a publicat și în foarte multe ziare din București. Deși nu a fost monah, a fost fascinat de lumea monahală. Aproape în fiecare săptămână mergea la Mănăstirea Cernica, mărturisind la un moment dat: «Pe aici pe undeva aș vrea să mă odihnesc și eu și să ascult pe deasupra apelor Liturghia». A fost îngropat acolo, în 1961, după o lungă perioadă de suferință”, a spus Preasfinția Sa.
În continuare, părintele decan Constantin Preda l-a evocat pe profesorul de teologie Gala Galaction din postura de apropiat al ucenicului predilect al acestuia, preotul Gheorghe Cunescu. „Gala Galaction nu a fost un om comod al vremii sale, ci a fost foarte critic. În perioada petrecută ca profesor de teologie a fost foarte critic cu colegii săi, cu profesorii, cu studenții, despre care considera că nu se pregătesc îndeajuns pentru viitoarea lor slujire la altarele Bisericii. Această exigență a sa pleca de la exigența pe care o avea ca fin interpret al Sfintei Scripturi. La București a participat la înființarea Societății Române de Teologie Ortodoxă, la alcătuirea statutului ei și la angajamentul pe care și l-au luat atunci profesorii de la cele trei secții de a edita revista «Ortodoxia», care va fi buletinul societății. (…) Cea mai frumoasă recunoștință pe care o aducem părintelui Gala Galaction este urmarea exemplului său. A fost îndrăgostit de preoție, a fost fascinat de viața monahală, din dragoste pentru Dumnezeu a lăsat studiul Literelor și s-a dedicat teologiei”, a spus părintele Constantin Preda.
„Devenirea spirituală a lui Gala Galaction”
Părintele arhimandrit Policarp Chițulescu, directorul Bibliotecii Sfântului Sinod, a prezentat apoi referatul intitulat „Gala Galaction pe drumul de la Ierusalim la Damasc”, în care a surprins, făcând aluzie la convertirea Sfântului Pavel de la porțile Damascului, subiect al cercetării părintelui evocat, devenirea spirituală a lui Gala Galaction.
„Gala Galaction a înțeles de timpuriu că orice cunună va dobândi în viață de pe urma oricăror osteneli duhovnicești, didactice, scriitoricești, ea trebuie depusă în fața Crucii, la picioarele Celui de la Care vin «toată darea cea bună și tot darul desăvârșit». Drumul spre credință al tânărului Grigorie nu a fost unul lin. Întregul profil spiritual al lui Gala Galaction se poate rezuma în acest parcurs de la Ierusalim la Damasc. (…) Tema care l-a frământat întreaga viață pe Gala Galaction a fost convertirea lui Saul pe drumul spre Damasc. Saul, dușmanul Evangheliei, ajunge pe neașteptate cel mai zelos apostol al credinței în Iisus Cel răstignit și înviat. Întrebarea Mântuitorului către Saul: «De ce Mă prigonești? Eu sunt Iisus, pe Care tu Îl prigonești!» a fost tradusă și interpretată de Gala Galaction cu «De ce Mă urmărești? Eu sunt Iisus, pe Care tu Îl cauți cu înverșunare!», pentru că Saul văzuse mormântul gol din Ierusalim și căuta Trupul Domnului despre care era sigur că fusese ascuns de ucenici, vrând să demaște «înșelătoria» la care aceștia nici nu se gândiseră. Acest moment din viața Sfântului Pavel constituia pentru Gala Galaction o dovadă palpabilă împotriva progresismului promovat de filosofia marxistă atee. Afirmația sa este foarte potrivită și astăzi: «Cum să judecăm astăzi mobila de cărți și de trufie, legiunea de învățați și de îngâmfați, uraganul de tăgadă: Iisus n-a existat! Totul este un vis și un mit! Experiența lui Saul nimicește ca un cutremur și ca un incendiu citadela necredinței!»”, a spus părintele arhimandrit.
Părintele prof. univ. dr. Nicușor Beldiman a prezentat în continuare o prelegere cu titlul „Activitatea omiletică a părintelui Gala Galaction”, în care a făcut observații privind stilul și tematica predicilor sale.
„Prin întreaga sa operă, părintele Gala Galaction a dovedit că Evanghelia, înainte de a fi propovăduită semenilor, trebuie să fie cunoscută și împlinită de cel ce dorește să ia calea apostolatului. Dintre numeroasele scrieri care au văzut lumina tiparului, un loc de seamă îl ocupă predicile părintelui profesor, acestea fiind dovada responsabilității pastorale care l-a însoțit pe parcursul întregii sale activități preoțești. Cu mult timp înainte de a fi hirotonit, Gala Galaction a rostit prima sa predică în biserica de la Mănăstirea Radu Vodă. După hirotonie, a predicat ani la rând în Catedrala Patriarhală și în multe alte biserici, iar în ultimele decenii de viață a vorbit din amvonul Bisericii «Sfântul Ilie»-Hanul Colței, unde era paroh bunul său prieten, arhimandritul Iuliu Scriban. Importanța acestor texte omiletice derivă atât din tematica variată, cât și din modul în care autorul a dezvoltat anumite subiecte, fiind preocupat de oferirea unui cuvânt folositor și adaptat aspirațiilor duhovnicești ale credincioșilor. Părintele Gala Galaction nu a fost ispitit de folosirea unei stilistici exagerate, ci a încercat să transmită un mesaj coerent, urmărind nu delectarea auzului, ci trezirea sufletească a credincioșilor”, a spus părintele profesor.
În a doua parte a cuvântului său, părintele Nicușor Beldiman a detaliat patru teme care apar cu predilecție în predicile părintelui Gala Galaction, anume „Învierea Domnului - centrul vieții creștine”, „Preacinstirea Maicii Domnului”, „Credința - premisă a vieții veșnice”, respectiv „Comportamentul în biserică”.
Ultimul vorbitor al primei părți a simpozionului dedicat memoriei părintelui Gala Galaction a fost prof. univ. dr. Elis Râpeanu, care a susținut o meditație în care a amintit aspecte mai puțin cunoscute ale vieții și activității celui evocat, concluzionând: „Am încercat să aduc un modest omagiu părintelui, scriitorului, omului de știință care a fost și membru al Academiei Române, Gala Galaction. A fost cel care și-a închinat întreaga viață acestei țări, credinței ortodoxe, care a avut un rol esențial în dăinuirea neamului și a țării. A fost forța morală stabilă a acestui neam”.
În a doua parte a manifestării au mai fost programate alte șapte prezentări, simpozionul încheindu-se cu o sesiune de întrebări și răspunsuri în cadrul căreia au fost prezentate concluziile, dar și perspectivele evenimentului.