Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Preşedintele Agenţiei de stat pentru probleme religioase din Georgia în vizită la Patriarhia Română
În ziua de vineri, 26 septembrie 2014, la Reşedinţa Patriarhală, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a primit pe domnul Zaza Vashakmadze, preşedintele Agenţiei de stat pentru probleme religioase din Georgia, aflat într-o vizită oficială în România. La întrevedere a mai participat domnul Victor Opaschi, secretar de stat pentru culte în Guvernul României.
Oaspetele a mulţumit pentru primire şi a transmis Patriarhului României salutul frăţesc al Preafericitului Părinte Ilia al II-lea, Patriarhul Catolicos al Bisericii Ortodoxe a Georgiei. În continuare, domnul preşedinte Zaza Vashakmadze a menţionat că agenţia guvernamentală pe care o conduce a fost înfiinţată în urmă cu cinci luni, iar domnia sa se află în România pentru a învăţa din experienţa relaţiilor dintre stat şi culte într-o ţară majoritar ortodoxă, aşa cum este şi Georgia.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a transmis un mesaj fratern Patriarhului Catolicos al Bisericii Ortodoxe a Georgiei şi a subliniat că în România relaţiile dintre autorităţile de stat şi cultele religioase se bazează pe consultare şi cooperare în beneficiul societăţii româneşti.
În acest sens, Patriarhul României a explicat oaspetelui georgian că Legea Cultelor din România, adoptată la sfârşitul anului 2006, este rezultatul consultării dintre reprezentanţii Guvernului şi cei ai cultelor religioase recunoscute din ţara noastră. Preafericirea Sa a amintit că în acea perioadă, în calitate de Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, a condus delegaţia Patriarhiei Române în timpul lucrărilor Comisiei stat-culte de redactare a proiectului noii legi a cultelor din ţara noastră. Patriarhul României a subliniat că în România sprijinul acordat de stat cultelor religioase este expresia recunoaşterii activităţii spirituale, sociale, educaţionale şi culturale desfăşurate de acestea în societate, precum şi a rolului lor de factori importanţi ai păcii sociale.
În timpul întrevederii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a menţionat că în anul 2016 se împlinesc 300 de ani de la moartea martirică a Sfântului Ierarh Antim Ivireanul, de origine georgiană, personalitate bisericească şi culturală de excepţie în viaţa Bisericii şi a societăţii româneşti de la sfârşitul secolului al XVII-lea şi începutul secolului al XVIII-lea.
De asemenea, Patriarhul României a precizat că în aceste zile un grup de pelerini ortodocşi români se află într-un pelerinaj în Georgia, organizat de Agenţia de pelerinaj BASILICA Travel a Patriarhiei Române. Grupul de pelerini este însoţit de o echipă de jurnalişti de la televiziunea TRINITAS a Patriarhiei Române, având ca scop realizarea unor ştiri şi documentare despre Biserica Ortodoxă a Georgiei şi activitatea sa în societatea georgiană. În acest sens, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a subliniat importanţa intensificării colaborării dintre cele două Biserici şi popoare ortodoxe prin schimburi de studenţi, pelerinaje şi materiale de presă difuzate în mass-media bisericească din cele două ţări, cu scopul unei mai bune cunoaşteri reciproce. (Biroul de presă al Patriarhiei Române)
„Am speranţa că relaţiile frăţeşti vor continua şi se vor intensifica“