La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Preşedintele Senatului Canadei, în vizită la Patriarhia Română
La Reşedinţa Patriarhală, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, l-a primit ieri pe Excelenţa Sa Noël A. Kinsella, preşedintele Senatului Canadei, aflat într-o vizită oficială în România împreună cu o delegaţie parlamentară, la invitaţia Sena-tului României, informează Biroul de Presă al Patriarhiei Române.
La întrevedere a mai participat Excelenţa Sa Marta Moszczenska, ambasadorul Canadei la Bucureşti. PF Patriarh Daniel a apreciat relaţiile tradiţionale de prietenie dintre cele două ţări şi a salutat exemplul de respectare, de către autorităţile canadiene, a drepturilor, tradiţiilor şi credinţelor religioase ale tuturor celor care s-au stabilit în Canada. În acest sens, Preafericirea Sa consideră că cele 22 de parohii ortodoxe româneşti din Canada, aflate în comuniune spirituală cu Patriarhia Română, se bucură de toate drepturile şi libertăţile, ceea ce le asigură păstrarea identităţii culturale şi spirituale, ca expresie a multiculturalităţii Canadei. La rândul său, domnul Noël A. Kinsella a menţionat preocuparea autorităţilor canadiene pentru păstrarea specificităţii fiecărui grup etnic stabilit în Canada, realitate consfinţită şi prin Constituţia ţării şi care asigură relaţii foarte bune între toţi cetăţenii canadieni. În continuare, preşedintele Senatului Canadei s-a arătat interesat de relaţiile dintre Stat şi Culte în România, de viaţa religioasă şi de etnia romă. Patriarhul României a apreciat că, în ţara noastră, după 1989, se respectă autonomia Cultelor faţă de Stat, dar şi a Statului faţă de Culte, principiu stabilit prin Legea Cultelor - una dintre cele mai echilibrate din Europa, care îmbină experienţa statelor moderne cu tradiţia românească. Potrivit acestei legi, în România, Cultele sunt considerate factori ai păcii sociale şi cooperează cu autorităţile de stat pentru binele societăţii. S-a exprimat de ambele părţi dorinţa ca tineri teologi români să studieze în Canada, iar tineri canadieni de origine română să studieze teologia în România.