În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Preţul gazelor naturale a scăzut cu aproape 4%
De la 1 aprilie, furnizorii de gaze naturale au scăzut preţurile pentru consumatorii casnici, în medie, cu 3,9%, potrivit anunţului făcut de Administraţia Naţională de Reglementare în domeniul Energiei.
Începând de ieri, 1 aprilie, preţul la gazele naturale furnizate consumatorilor casnici a scăzut, în medie, cu 3,9%, potrivit Administraţiei Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), reducerea datorându-se în principal scăderii costurilor pentru achiziţia gazelor destinate furnizării în regim reglementat şi eliminării costurilor pentru achiziţia gazelor naturale din import (în evaluarea ANRE s-a luat în considerare o sursă de import de 0% în lunile aprilie, mai şi iunie). „În conformitate cu metodologiile de tarifare, începând cu data de 1 aprilie 2015, preţurile pentru furnizarea reglementată a gazelor naturale la clienţii casnici vor scădea în medie cu 3,9% (medie calculată în funcţie de ponderea fiecărui furnizor din cei 39 care livrează gaze naturale clienţilor casnici din piaţa reglementată)“, se menţionează într-un comunicat al ANRE, citat de Agerpres.
Totuşi, dacă pentru clienţii casnici din piaţa reglementată al căror furnizor este SC GDF SUEZ Energy România SA, preţurile de furnizare a gazelor naturale vor scădea cu circa 9%, consumatorii casnici din piaţa reglementată al căror furnizor este SC E.ON Energie România SA vor plăti pentru gaze naturale mai mult cu circa 1,5%.
Potrivit ANRE, diferenţele dintre cei doi furnizori au fost determinate de recuperarea parţială de către SC E.ON Energie România SA a costurilor de achiziţie a gazelor naturale din import din perioada 2008-2012, respectiv recuperarea totală a aceloraşi categorii de costuri de către SC GDF SUEZ Energy România SA, precum şi de menţinerea la acelaşi nivel a tarifelor de distribuţie pentru SC E.ON Distribuţie România şi de scăderea tarifelor de distribuţie cu circa 20% pentru SC Distrigaz Sud Reţele SRL.
Autoritatea de reglementare în domeniul energiei menţionează faptul că procesul de liberalizare a pieţei interne de gaze naturale pentru clienţii noncasnici s-a finalizat la data de 31 decembrie 2014, în consecinţă, pentru această categorie de clienţi, „ANRE nu mai stabileşte preţuri de furnizare a gazelor naturale, întrucât pe piaţa concurenţială de gaze naturale acestea se formează pe baza cererii şi a ofertei, ca rezultat al mecanismelor concurenţiale“.
La începutul anului, FMI şi Comisia Europeană au cerut Executivului să crească preţul gazelor pentru populaţie de la 53,3 lei la 62 lei MWh începând cu 1 aprilie, iar refuzul Guvernului a fost unul dintre motivele pentru care nu a mai fost încheiată o nouă scrisoare de intenţie la acordul cu FMI. Conform calendarului convenit în 2011 între autorităţile române şi organismele internaţionale amintite, preţul gazelor pentru consumatorii casnici ar fi trebuit să crească de la 53,3 lei MW/h la 58,9 lei în aprilie 2015 şi la 62 lei în iulie 2015. Guvernul şi-a exprimat însă dorinţa de a prelungi calendarul de eliminare a preţurilor reglementate până la 30 iunie 2021. (Oana Nistor)