La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Prezență arhierească în Parohia „Nașterea Maicii Domnului” din Bacău
Duminică, 4 septembrie 2022, în Parohia „Nașterea Maicii Domnului” din Protoieria Bacău au debutat manifestările cultural-religioase prilejuite de apropierea hramului care are loc joi, 8 septembrie. În mijlocul credincioșilor s-a aflat Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, care a săvârșit slujba Vecerniei, urmată de cea a Litiei.
Bucuria prezenței Înaltpreasfinției Sale a fost dublată și de sosirea Icoanei Maicii Domnului „Ierusalimitissa”, purtată în pelerinaj de la Parohia Măgura. După săvârșirea Vecerniei, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a intonat în fața icoanei, alături de cler și credincioși, Imnul acatist închinat acestui odor de mare preț.
În cuvântul de învățătură, ierarhul le-a vorbit credincioșilor prezenți despre misterul prezenței Maicii Domnului în lăuntrul inimii fiecărui credincios, dar și despre bucuria comuniunii din seara acestei zile: „Iubiți credincioși și sfântă adunare, ar trebui să lăsăm fiecare dintre noi să vorbească aceste mistere, căci fiecare am simțit într-un fel sau în altul această întâlnire a noastră, mai întâi ca persoane de comuniune și de comunicare, apoi dreptcredincioși ai Bisericii noastre. Ați venit aici să vă întâlniți cu Maica Domnului, iar această întâlnire fiecare a perceput-o sau a simțit-o după inima și lucrarea sa. Dăm slavă lui Dumnezeu pentru faptul că avem această bucurie, de a ne întâlni și de a ne ruga împreună, prin aceasta păstrând cele patru lucruri sau puncte cardinale unde noi trebuie în calitate de persoane conștiente și de membri ai Bisericii lui Hristos să aducem ofranda și mulțumirea noastră lui Dumnezeu, El răsplătindu-ne cu acel har peste har”.
La final, părintele Iulian Popa, parohul bisericii băcăuane, a mulțumit ierarhului pentru binecuvântarea adusă credincioșilor acestei parohii, iar în semn de amintire, dar și de înaltă prețuire, i-a dăruit chiriarhului o icoană cu Maica Domnului, ocrotitoarea sfântului lăcaș.