Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a săvârșit duminică, 22 decembrie 2024, Sfânta Liturghie în biserica Parohiei „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din municipiul Buzău.
Prezenţă arhierească la sărbătoarea Centenarului Palatului Culturii din Târgul Mureş
Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a participat la recepţia organizată cu ocazia aniversării centenarului Palatului Culturii din Târgu-Mureş, sâmbătă, 7 septembrie, în Sala Oglinzilor a Palatului Culturii din municipiul Târgu-Mureş.
Palatul Culturii din Târgu-Mureş, construit între anii 1911-1913 şi având o suprafaţă de peste 2000 de metri pătraţi, este cel mai important edificiu de cultură din Târgu-Mureş, dar şi cea mai reprezentativă clădire caracteristică stilului Art Nouveau, cunoscut şi sub denumirea de „Secession transilvănean“.
În interior, dispune de mai multe încăperi de o frumuseţe extraordinară, iar în exterior este împodobit cu mozaicuri şi basoreliefuri în bronz şi piatră, fresce şi vitralii de o reală valoare artistică. Palatul Culturii este situat în Piaţa Victoriei şi face parte din categoria monumentelor istorice din ţara noastră.
La recepţia din maiestuoasa Sală a Oglinzilor din cadrul Palatului, Arhiepiscopul Alba Iuliei s-a întâlnit cu autorităţile judeţene, în frunte cu Ciprian Dobre, preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, precum şi cu un important număr de oameni de cultură şi personalităţi din ţară şi din străinătate, prezenţi la manifestările prilejuite de sărbătoarea multiculturalităţii târgumureşene.
În deschidere, IPS Arhiepiscop Irineu a rostit o alocuţiune despre rolul şi importanţa culturii în sânul unui popor născut, nu făcut creştin.
Manifestarea „O sută de ani de la construirea Palatului Culturii“ se desfăşoară în perioada 3 septembrie - 22 noiembrie şi găzduieşte un număr impresionant de evenimente culturale, scopul acestora fiind acela de a contribui la o mai bună integrare a tuturor elementelor de cultură în viaţa judeţului.