În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Prezentare de carte la Biserica „Sfântul Dimitrie cel Nou“
La Biserica „Sfântul Dimitrie cel Nou“ din cartierul clujean Gheorgheni a avut loc duminică, o prezentare a cărţii „Fărâmiturile ospăţului“ scrisă de Sfântul Ignatie Briancianinov, în cadrul proiectului cultural „Editura Renaşterea în parohiile clujene“.
După slujba Vecerniei de duminică, de la Biserica clujeană „Sfântul Dimitrie cel Nou“, în cadrul proiectului cultural „Editura Renaşterea în parohiile clujene“, a avut loc prezentarea volumului „Fărâmiturile ospăţului“ de Sfântul Ignatie Briancianinov. Alături de preoţii bisericii, Iustin Tira, vicar eparhial al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, parohul Iacob Cismaş şi Andrei Dutca, la slujba Vecerniei au participat, şi preoţii invitaţi, Cătălin Pălimaru, directorul Editurii Renaşterea şi ieromonahul Benedict Vesa, cadru didactic al Facultăţii de Teologie Ortodoxă a Universităţii „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca.
Proiectul Editurii Renaşterea are ca scop prezentarea unor publicaţii în mijlocul credincioşilor din parohii, atât a revistelor „Renaşterea“ şi „Tabor“, cât şi a unor cărţi cu profil religios, teologic, a unor cărţi de duhovnicie, de cult sau a unor cărţi cu conţinut cultural inspirate din fenomenul religios, conform pr. Cătălin Pălimaru.
„Lucrarea aceasta culturală este importantă pentru că, de fapt, este o lucrare misionară, prin care cuvântul lui Dumnezeu ajunge în casa, în inima şi mintea noastră deopotrivă, şi, ceea ce este şi mai important, pe înţelesul oricărui creştin. Nu trebuie să ai pregătire de specialitate pentru a înţelege cuvântul din cărţile editate de Editura Renaşterea“, a spus, cu această ocazie, pr. Iustin Tira.
De asemenea, părintele Iustin Tira a menţionat că această carte este de folos pentru toţi creştinii râvnitori şi a adăugat că lucrările apărute la Editura Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului vin în întâmpinarea credincioşilor, oferind răspunsuri la întrebările pe care le au cu privire la învăţătura de credinţă a Bisericii, ca lucrări de folos duhovnicesc, de zidire duhovnicească.
Directorul editurii, pr. Cătălin Pălimaru a arătat că „prin aceste cărţi încercăm să ajungem la inima şi la mintea cititorilor noştri, pentru ca aceştia să fie edificaţi asupra unor probleme legate de credinţă. Pr. Pălimaru a adăugat că părinţii filocalici arată cum, prin lectură, se poate evita capcana neştiinţei şi a adăgat că, în prezent „avem o mare şansă din partea lui Dumnezeu să avem la îndemână atâtea cărţi care ne pot însufleţi viaţa duhovnicească, faţă de anii trecuţi, când acestea erau atât de rare“, amintind, astfel, de perioada comunistă, când erau puţine cărţi tipărite în acest domeniu, iar credincioşii nu aveau posibilitatea de a primi acest gen de hrană duhovnicească.
Cartea Sfântului Ignatie Briancianinov, intitulată „Fărâmiturile ospăţului“, tradusă de Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, se adresează în mod deosebit monahilor, fiind o carte izvorâtă dintr-o experienţă duhovnicească profundă, însă cărţile de spiritualitate nu se adresează exclusiv monahilor, pentru că problemele tratate sunt universal valabile pentru oricine care caută rugăciunea, a mai menţionat pr. Cătălin Pălimaru.
Lectura care schimbă viaţa
Părintele ieromonah Benedict Vesa, cadru didactic al Facultăţii de Teologie Ortodoxă, a amintit că în Scriptură, Mântuitorul Iisus Hristos arată că „Nu numai cu pâine va trăi omul, ci cu tot cuvântul care iese din gura lui Dumnezeu“. Astfel, „cuvintele ne hrănesc, sunt purtătoare de energie, cu atât mai mult cu cât cuvintele sunt rodul unei experienţe duhovniceşti“. Prin lectura unei cărţi care se naşte dintr-o experienţă duhovnicească „avem de a face cu o călătorie iniţiatică, din care aflăm răspunsuri la problemele noastre“, iar lectura unei astfel de cărţi îi schimbă viaţa celui care o parcurge. Există o legătură strânsă între ceea ce înseamnă cuvânt şi experienţă, iar când este vorba despre o carte duhovnicească, cuvântul exprimă o practică, aceasta fiind o caracteristică a scrierii Sfântului Ignatie Briancianinov, a precizat pr. Benedict Vesa.
Cartea este o călătorie de la un adevăr obiectiv al Bisericii la un adevăr personal, interior care devine complet când este trăit, experimentat. Cunoaşterea teoretică devine confirmată de experienţa proprie, aceasta fiind o metodă de cunoaştere specifică părinţilor Bisericii, arată pr. Vesa.
Aşa cum a descoperit şi Sfântul Ignatie Briancianinov, experienţa duhovnicească începe cu o căutare, până când Dumnezeu direcţionează paşii pe drumul cel bun. Monahii au dorit să transpună în viaţa personală învăţăturile înaintaşilor, evitând în această căutare „originalitatea“, care îi putea duce pe căi greşite.
Şi Sfântul Ignatie Brancianinov doreşte, în această carte, să facă o adaptare a învăţăturii părinţilor Bisericii la problemele timpului său şi care sunt la fel de actuale, a precizat pr. Benedict Vesa.
Fărâmituri din viaţa duhovnicească
În prezentarea pe care a făcut-o cărţii Sfântului Ignatie Briancianinov, pr. Benedict Vesa a abordat, apoi, câteva probleme importante dezvoltate de autor. Prima dintre teme a fost cea a „ascultării“ faţă de un părinte duhovnicesc experimentat, care să poată da răspunsuri la probleme şi căruia credinciosul îi încredinţează viaţa sa. Cea de a doua temă, a „liniştirii“, deşi pare specifică monahilor, este importantă şi pentru toţi, pentru că, în tăcere fiecare se întâlneşte cu el însuşi, iar această întâlnire poate fi dificilă. „Un exerciţiu duhovnicesc presupune în mod obligatoriu un timp de liniştire, un timp de singurătate“, a spus pr. Vesa, care a adăugat că este foarte important ca măcar seara, fiecare să Îi încredinţeze lui Dumnezeu gândurile sale şi să Îi ceară să îl ocrotească.
O a treia temă abordată a fost cea a căutării voii lui Dumnezeu. „Nu există lucru mai bun pentru noi decât a face voia lui Dumnezeu. Voia lui Dumnezeu este cea mai naturală pentru noi înşine, pentru că cine ne cunoaşte cel mai bine dacă nu Dumnezeu?“, a spus pr. Benedict Vesa, adăugând că, „atunci când te încredinţezi voii lui Dumnezeu, atunci îi faci loc lui Dumnezeu în viaţa ta“. Renunţarea la voia proprie şi căutarea voii lui Dumnezeu, aduce bucurie şi mângâiere duhovnicească, arată Sfântul Ignatie Briancianinov.
Cea de a patra temă abordată a fost cea a „rugăciunii inimii“. Deşi pare că este cerută în mod deosebit călugărilor, Sfântul Ignatie Briancianinov arată că oricine o poate rosti, oriunde s-ar afla, atunci când are puţin timp liber. În acest fel, „rugăciunea inimii ne ajută să nu pierdem vremea. De asemenea, ne ajută să fim aici şi acum, pentru că o problemă a celor din prezent este lipsa de concentrare, a mai spus pr. Benedict Vesa. Aşa cum arată Sfântul Ignatie Briancianinov, un călugăr începător sau un credincios nu poate avea de la început rugăciunea neîncetată, dar, pentru a o dobândi, trebuie să înceapă prin a se obişnui cu rugăciunea frecventă, care se va preface ea însăşi în rugăciune neîncetată.
Făcând referire la pilda în care femeia canaaneancă îi spune Mântuitorului Iisus Hristos că se poate hrăni şi cu fărâmiturile care cad de la masa stăpânilor, Sfântul Ignatie Briancianinov arată că în carte sunt prezente doar fărâmituri din viaţa duhovnicească, însă acestea sunt îndestulătoare, după cum a remarcat pr. Vesa, pentru cei care o citesc.