La Praznicul Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, miercuri, 25 decembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și
Prezentare de carte: „Un model de corectitudine, iubire a Bisericii şi disciplină monahală“
A apărut la Editura TRINITAS, cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, cartea „Dincolo de Poarta Luminii - Arhimandritul Partenie Apetrei“. Volumul este iniţiat şi coordonat de arhimandritul Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureştilor şi mare eclesiarh al Catedralei patriarhale. Structurat în două părţi (partea întâi cuprinde evocări despre părintele Partenie, iar a doua parte este lucrarea de licenţă a acestuia), pe cuprinsul a 336 de pagini, tomul dezvăluie aspecte din viaţa şi personalitatea părintelui Partenie, care a intrat în obştea monahală la vârsta de 14 ani şi care a slujit Biserica lui Hristos timp de 67 de ani. În anul 1978 a fost numit mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Iaşi, iar doi ani mai târziu i s-a acordat rangul de arhimandrit. În ultimii ani ai vieţii s-a retras la mănăstirea de metanie - Mănăstirea Neamţ. Părintele Partenie Apetrei a fost un protopsalt neîntrecut, un iubitor de muzică bisericească şi un îndrăgostit de slujbele Bisericii, un bun cunoscător al rânduielilor tipiconale şi o pildă vie pentru cei care l-au cunoscut. Prezenţă monahală definitorie pentru Catedrala mitropolitană din Iaşi pentru multe decenii, părintele Partenie a rămas în conştiinţa oamenilor ca un model de corectitudine, iubire de Biserică şi disciplină monahală. Citind cartea, descoperi o personalitate fascinantă prin rigoare, asprime monahală, disciplină. O mulţime de mărturii şi amintiri personale vin să completeze imaginea acestui părinte care şi-a închinat toată viaţa slujirii lui Dumnezeu. Controversat, dar stăruitor în slujire, corect, perfecţionist şi înţelept, părintele Partenie este surprins în ipostaze unice, care conturează chipul acestui monah iubitor de tradiţie, de ascultare, de cântare şi de Liturghie.
Volumul omagial cuprinde, în final, teza de licenţă a părintelui Partenie, „Viaţa şi activitatea Arhimandritului Neonil Buzilă, Stareţul Mănăstirii Neamţu † 1853“. Ierarhi, preoţi, călugări, profesori, oameni de media se reunesc într-un simpozion nevăzut pentru a evoca o personalitate cu lumini şi cu umbre, dar care rămâne definitorie pentru mentalitatea cinului monahal din vremea sa. Pe 13 iunie 2009, în ziua odovaniei Praznicului Pogorârii Duhului Sfânt, la Mănăstirea Neamţ a avut loc slujba de pomenire a arhimandritului Partenie Apetrei, mutat la cele veşnice în vara anului trecut. Cu acest prilej a fost lansat şi acest volumul omagial. Recomandăm această carte tuturor iubitorilor de Biserică şi de istorie eclezială care vor să reconstituie, în parte, chipul Bisericii noastre la sfârşitul veacului al XX-lea şi la cumpăna dintre milenii. (pr. asist. dr. Ioan Valentin ISTRATI, pr. Cezar ŢĂBÂRNĂ)