În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
„Prietenii: un dar sau o povară?“
Marţi, 27 martie 2012, la Muzeul Unirii din Iaşi, a avut loc cea de a doua conferinţă din perioada Postului Mare organizată de Asociaţia Tineretul Ortodox Român (ATOR) - filiala Iaşi. Invitatul serii de dialog a fost protos. Lavrentie Cepuc, duhovnic al Mănăstirii Agapia, care a ţinut prelegerea "Prietenii: un dar sau o povară?".
Părintele Lavrentie Cepuc a vorbit în cuvântul său despre dragostea atât faţă de prieteni, cât şi faţă de vrăjmaşi. "Dragostea este de trei feluri: firească, cea a părinţilor, a fraţilor, a rudelor, nefirească, adică iubirea din interes şi cu anumite scopuri, potrivit patimilor fiecăruia, şi suprafirească, care este iubirea faţă de vrăjmaşi şi rugăciunea pentru aceştia", a spus protos. Lavrentie Cepuc. Invitatul a subliniat apoi că "cel care îi este povară altuia îi este lui însuşi povară. Toate conflictele pornesc în primul rând de la nişte conflicte interioare. Cel care este împăcat cu conştiinţa sa este în pace şi cu cerul şi cu pământul. Cât timp noi nu suntem în pace cu conştiinţa noastră şi cu Dumnezeu, nu suntem în pace nici cu aproapele nostru". La finalul conferinţei, protos. Lavrentie Cepuc a împărţit celor prezenţi broşuri şi cărţi de zidire sufletească. "Părintele Lavrentie ne-a vorbit în spirit părintesc despre sublimitatea prieteniei, precum şi despre faptul că aceasta nu poate fi închisă într-un şablon sau încadrată într-o definiţie. În ceea ce priveşte caracterul prietenilor de a fi dar sau povară putem afirma cu încredere că acest aspect depinde în mod categoric de noi, căci prietenia nu o găseşti gata făcută", a declarat Mihai Filaret Ruscan, vicepreşedinte al ATOR - filiala Iaşi. (Tudorel Rusu)