Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Prima biserică de spital din judeţul Teleorman
Credincioşii din oraşul Videle, judeţul Teleorman, vor fi mâine martorii unui eveniment deosebit pentru localitatea lor. Noua biserică din curtea spitalului orăşenesc, cu hramurile "Sfântul Mare Mucenic Pantelimon" şi "Sfântul Nectarie Taumaturgul", va fi târnosită de Preasfinţitul Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului.
Preasfinţitul Galaction va sfinţi noua biserică mâine de dimineaţă, după care, înconjurat de un sobor numeros de preoţi şi diaconi, va săvârşi Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie pe scena amenajată în curtea Spitalului Orăşenesc Videle, pentru ca între timp credincioşii să se poată închina la Sfântul Altar.
"Biserica aceasta şi târnosirea care va avea loc mâine sunt deosebite pentru Protoieria Videle şi pentru întreaga Episcopie a Alexandriei şi Teleormanului, pentru că de la înfiinţarea episcopiei, din anul 1996, aceasta este prima târnosire a unei biserici ridicate din temelie, cel puţin la nivelul protoieriei, şi este totodată prima târnosire a unei biserici în curtea unui spital din întreg judeţul Teleorman. Tocmai de aceea considerăm unic acest eveniment, mai ales că lucrările s-au desfăşurat într-un timp foarte scurt", ne-a declarat părintele Gabriel Saru, parohul Bisericii "Sfântul Mare Mucenic Pantelimon" şi "Sfântul Nectarie Taumaturgul" din curtea Spitalului Orăşenesc Videle.
Un exemplu şi un impuls pentru construirea altor biserici de spital
Construcţia bisericii spitalului din Videle a început exact în urmă cu un an, după ce la 19 iulie 2011 a fost pusă piatra de temelie. Construcţia lăcaşului de cult s-a bucurat de sprijinul multor oameni deosebiţi. Pe lângă iniţiativa locală şi sprijinul şi binecuvântarea Preasfinţitului Galaction şi a Protoieriei Videle, cele mai multe dintre cheltuielile pentru ridicarea şi amenajarea lăcaşului au fost suportate de părintele Anichit-Orest Ciucă, preot la Biserica "Sfânta Treime", din Protoieria I Capitală. "Părintele Anichit a cumpărat, de asemenea, multe din odoarele necesare pentru slujire şi ne-a ajutat în pregătirea bisericii pentru târnosire. S-a muncit asiduu de la punerea pietrei de temelie, dar iată că acum, la exact un an de la începerea lucrărilor, biserica este terminată, atât la exterior, cât şi la interior, pentru sfinţire. Am invitat la eveniment pe toţi medicii şi directorii de spitale din judeţ şi autorităţile locale şi judeţene, pentru că ne dorim ca această biserică să fie un exemplu şi un impuls pentru construirea şi a altor biserici în curtea spitalelor", a mai spus părintele Gabriel Saru.