Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Prima biserică românească de zid din teritoriul scandinav
Românii ortodocşi din oraşul suedez Jönköping se pot ruga acum în propria lor biserică. Prin jertfa credincioşilor din comunitate şi de la mai multe parohii din Episcopia Europei de Nord, la finalul lunii trecute, a fost achiziţionată o biserică de zid cu suprafaţa de 150 mp, situată într-o zonă deosebită a oraşului Jönköping, pe malul lacului Vättern (al doilea ca mărime din Suedia).
Parohia Ortodoxă Română „Acoperământul Maicii Domnului şi Sfinţii Cuvioşi Daniil Sihastrul şi Paisie de la Neamţ“ din oraşul Jönköping, Suedia, are sub oblăduire în jur de 200 de familii de români, ajunşi pe meleagurile suedeze din ţară şi din Serbia (Voievodina şi Valea Timocului).
În urmă cu peste 40 de ani, acest oraş a fost unul dintre primele oraşe scandinave în care s-a slujit Sfânta Liturghie în limba română, la 1 decembrie 1972 (nu din întâmplare, odată cu aniversarea Zilei Naţionale a României), de către vrednicul de pomenire preotul Alexandru Ciurea, fiind apoi urmat în slujirea românilor din Suedia, de preoţii Anton Poşircă, Ştefan Sandu şi Toader Doroftei.
Văzând nevoile spirituale ale acestei comunităţi româneşti din Jönköping, cel dintâi ierarh al nou-înfiinţatei Episcopii Ortodoxe Române a Europei de Nord, Preasfinţitul Părinte Macarie a rânduit ca la Jönköping să se organizeze o parohie de sine stătătoare, astfel că începând cu 1 ianuarie 2009 tânărul licenţiat în teologie Ovidiu-Theodor Băncilă din Caransebeş a fost hirotonit şi aşezat preot paroh pe seama acestei noi parohii, care a primit hramurile „Acoperământul Maicii Domnului şi Sfinţii Cuvioşi Daniil Sihastrul şi Paisie de la Neamţ“ . „În aceşti aproape cinci ani de activitate, s-a slujit într-o biserică ce aparţine comunităţii luterane. În acest context, încă din primul an de slujire, cu binecuvântarea şi susţinerea Preasfinţitului Episcop Macarie,
s-au început demersurile pentru achiziţionarea unei biserici proprii. În cele din urmă, s-a reuşit a se cumpăra o biserică de zid cu suprafaţa de 150 mp, situată într-o zonă deosebită a oraşului Jönköping, pe malul lacului Vättern. Lăcaşul de închinare a aparţinut unei case de copii orfani foarte bolnavi, de la începutul secolului XX, mulţi dintre aceştia au decedat, fiind înmormântaţi în cimitirul din jurul bisericii.
Cu ajutorul Atotmilostivului Dumnezeu, prin sacrificiul enoriaşilor parohiei din Jönköping, precum şi cu ajutorul obţinut din colectele pe care le-a organizat Preasfinţitul Episcop Macarie în unele parohii din Episcopia Europei de Nord, în data de 27 februarie 2014 s-a semnat contractul final de vânzare-cumpărare, iar la 1 martie 2014 biserica a intrat în posesia parohiei româneşti din Jönköping. Preasfinţitul Macarie a luat legătura cu Preasfinţitul Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, care ne-a bucurat nespus oferindu-se să doneze bisericii noastre catapeteasma care se lucrează deja în atelierele Mănăstirii Cozia, urmând ca icoanele să fie realizate de măicuţele iconăriţe de la Mănăstirea Bistriţa Vâlceană. Nădăjduim ca până la sărbătorirea hramului parohiei noastre, în data de 4 octombrie 2014, să putem aşeza în biserică şi noua catapeteasmă. În noaptea Sfintelor Paşti se va săvârşi în noua noastră biserică prima Liturghie care va fi oficiată de Preasfinţitul Părinte Episcop Macarie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, aşteptând să ne împărtăşim cu toţii din lumina şi bucuria Sfintei Învieri, în acest nou lăcaş de închinare românesc ce va fi loc de primenire şi mântuire pentru noi şi pentru copiii copiilor noştri“, ne-a declarat pr. Ovidiu-Theodor Băncilă, parohul bisericii.