În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Prima conferinţă internaţională privind media digitală şi pastoraţia ortodoxă
În perioada 7-9 mai 2015, la Atena, în Grecia, va avea loc prima conferinţă internaţională privind abordarea raporturilor dintre media digitală şi pastoraţia ortodoxă.
Iniţiativa Institutului „Sfântul Maxim Grecul“ din Atena pentru cercetarea, conservarea şi promovarea tradiţiilor spirituale şi culturale (director Nikos Gouraros) este motivată, în comunicatul care anunţă organizarea conferinţei, prin faptul că, în condiţiile unei dezvoltări fără precedent a mijloacelor electronice de comunicare, Bisericile Ortodoxe locale şi credincioşii ortodocşi din întreaga lume îşi fac simţită prezenţa prin folosirea mediilor digitale în răspândirea cuvântului lui Dumnezeu, promovarea tradiţiei patristice şi a dreptei învăţături de credinţă.
Institutul „Sfântul Maxim Grecul“, activ în acest domeniu de câţiva ani, în mod special prin website-ul multilingv orientat spiritual Pemptousia (www.pemptousia.gr), a decis să convoace o conferinţă internaţională, în cooperare cu portalurile web: Orthodox Christian Network (www.myocn.net), al Adunării Episcopilor Canonici din SUA, şi Bogoslov (www.bogoslov.ru), al Departamentului pentru Educaţie Religioasă al Patriarhiei Moscovei.
La conferinţă va fi făcută o evaluare a lucrării pastorale ortodoxe cu ajutorul mediei digitale, vor fi expuse reflecţii asupra dinamicii prezenţei ortodoxe în acest domeniu particular, cu perspective asupra dezbaterilor privind evoluţia discursului creştin ortodox în ciberspaţiu. Mai mult, conferinţa îşi propune o coordonare a eforturilor pentru o mai bună răspândire a cuvântului Evangheliei către utilizatorii de internet, spre slava lui Dumnezeu. De asemenea, un alt obiectiv este alcătuirea unei baze comune pentru promovarea valorilor creştin-ortodoxe tradiţionale printre oamenii de bunăvoinţă.
La lucrările conferinţei de la Atena vor fi prezenţi 75 de conferenţiari, clerici şi mireni din 21 de ţări ale lumii, reprezentând toate jurisdicţiile Bisericii Ortodoxe. Conferinţa este organizată sub patronajul spiritual al Sanctităţii Sale Bartolomeu, Patriarhul ecumenic al Constantinopolului.
Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Patriarhia Română va fi reprezentată la acest eveniment de Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, membru în Comitetul de Onoare, şi de pr. Nicolae Dascălu, consilier patriarhal, în calitate de conferenţiar. Mai multe amănunte pot fi găsite pe site-ul conferinţei: www.dmopc15.com.