În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Prima ediţie a Concursului naţional de muzică psaltică
Cinci grupuri psaltice de la seminarii şi licee teologice ortodoxe din Patriarhia Română au participat sâmbătă, 1 aprilie, la prima ediţie a Concursului naţional de muzică psaltică. Grupurile psaltice care s-au calificat la etapa naţională au fost de la Buzău, Craiova, Iaşi, Prislop, respectiv Bucureşti, în calitate de organizator. Etapa națională a avut loc în Sala „George Enescu” a Universităţii Naționale de Muzică din București. Fiecare grup psaltic a avut de interpretat o piesă impusă, urmată de alte trei cântări. În urma deliberării juriului, grupul psaltic al Seminarului Teologic Ortodox din Buzău a fost desemnat câştigătorul primei ediţii a Concursului naţional de muzică psaltică, obţinând 93,22 de puncte. Premiul al II-lea a fost obţinut de grupul psaltic al Seminarului Teologic Ortodox Prislop (92,63 puncte); premiul al III-lea, de grupul psaltic al Seminarului Teologic Ortodox din Bucureşti (91,34 puncte); menţiunea I, de grupul psaltic al Seminarului Teologic Ortodox din Iaşi (85,89 puncte); iar menţiunea a II-a, de grupul psaltic al Seminarului Teologic Ortodox din Craiova (75,13 puncte). Premiul pentru cel mai bun dirijor a fost obţinut de dirijoarea grupului psaltic al Seminarului Teologic Ortodox Prislop. „Din câte cunosc eu, un astfel de eveniment este în premieră în lumea ortodoxă şi este bucuria noastră să vedem că el începe în România, cu binecuvântarea şi sprijinul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Muzica bizantină merită orice sprijin din partea noastră, nu doar pentru faptul că ea constituie expresia muzicală a trăirii și rugăciunii credincioșilor în biserică, ci și pentru faptul că ea este o moștenire complexă şi care are acest viitor luminos”, a spus protopsaltul Achilleas Chaldaiakis, președintele juriului şi profesor la Universitatea Naţională şi Kapodistriană din Atena.
Concursul naţional de muzică psaltică a avut şi un caracter comemorativ, fiind dedicat arhid. prof. univ. dr. Sebastian-Barbu Bucur, de la a cărui trecere la Domnul s-au împlinit sâmbătă, 1 aprilie, 2 ani. La final, toţi elevii seminarişti împreună cu membrii juriului au interpretat câteva cântări in memoriam.