De sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în biserică, joi, 21 noiembrie, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a slujit la hramul Mănăstirii Peștera din
Prima ediţie a „Tânărului din Petrodava“, la final
În perioada 17-19 octombrie 2014, Asociaţia Tineretul Ortodox Român (ATOR) a organizat la Piatra Neamţ prima ediţie a întâlnirii „Tânărul din Petrodava“. Tema abordată a fost „Timpul vieţii noastre, dar al lui Dumnezeu şi început al vieţii veşnice“, 400 de tineri liceeni şi studenţi din toată Moldova, dar şi din afara graniţelor Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei participând la seminarii, rugăciuni în comun, conferinţe şi activităţi sportive. Duminică, 19 octombrie, în mijlocul participanţilor s-a aflat şi Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, care a oficiat Sfânta Liturghie alături de un sobor de preoţi şi diaconi în Biserica „Naşterea Maicii Domnului“ - Mărăţei II din Piatra Neamţ.
Membrii filialelor ATOR s-au adunat zilele trecute lângă vechea cetate dacică Petrodava, pentru a reflecta asupra modului în care timpul poate fi fructificat şi optimizat la maximum. Evenimentul „Tânărul din Petrodava“ a debutat în după-amiaza zilei de vineri, 17 octombrie 2014, în Sala Polivalentă din Piatra Neamţ, prin rostirea Paraclisului Maicii Domnului.
Sâmbătă a fost abordată tema propriu-zisă prin conferinţa invitatului special al întâlnirii - pr. dr. Ioan Valentin Istrati. În continuare, împărţiţi pe grupe de vârstă, pe parcursul a trei sesiuni de lucru, tinerii participanţi au încercat să rezolve enigma timpului folosit eficient. În a doua parte a zilei, au avut loc activităţi sportive (fotbal, volei, şah, tenis de masă), urmate de o plimbare spre centrul oraşului. După vizita la Biserica Domnească „Sfântul Ioan“ din oraş, atorenii s-au plimbat cu telegondola, după care au citit împreună rugăciunile de seară, au luat cina, au cântat şi au depănat poveşti în jurul unui foc de tabără.
Adevărata bucurie, adevărata libertate şi adevărata bogăţie
Duminică a avut loc Sfânta Liturghie în Biserica „Naşterea Maicii Domnului“ - Mărăţei II, ce a fost oficiată de IPS Mitropolit Teofan, tinerii dând răspunsurile la strană. În cuvântul rostit cu acest prilej, IPS Teofan a vorbit despre adevărata bucurie, despre adevărata libertate şi despre adevărata bogăţie: „Adevărata bucurie izvorăşte din biruinţa pe care o ai atunci când eşti răstignit de către alţii şi tu îi ierţi şi îi iubeşti. Libertatea cea adevărată care îl face pe om viu este aceea când el devine stăpân peste propriile sale pofte, când devine stăpân peste pornirile sale spre desfrânare, spre ambiţie şi spre tot ceea ce îl înlănţuie pe om şi-l transformă în rob. În ceea ce priveşte bogăţia, Fericitul Augustin are o rugăciune către Dumnezeu în care spune următoarele: „Doamne, cât de săraci sunt cei care au totul în această lume, dar pe Tine nu te au, şi cât de bogaţi sunt cei care nu au nimic în această lume, dar prin Tine dobândesc în cele din urmă totul“„.
La finalul slujbei arhiereşti, preoţii Constantin Septimius Cazan şi Nicolae Nicău de la Biserica „Naşterea Maicii Domnului“ - Mărăţei II, precum şi pr. Iustin Constantin Rotariu de la Parohia „Sfântul Procopie“- Hârtop au primit rangul de iconom din partea Mitropolitului Moldovei şi Bucovinei.
„Tinerii sunt o resursă inestimabilă şi nu trebuie subevaluaţi“
Programul manifestării „Tânărul din Petrodava“ s-a încheiat prin prezentarea unui spectacol pregătit de participanţi, urmat de o sesiune de concluzii în plen.
„Întâlnirile de genul acesta le oferă tinerilor cadrul necesar pentru a se exprima fără nici un fel de constrângere. Încercăm să-i punem în valoare şi să le acordăm încredere. Tinerii sunt o resursă inestimabilă şi nu trebuie subevaluaţi. Totodată, ei au avut ocazia în grupele de lucru să cunoască opiniile celorlalţi participanţi veniţi de peste tot, din ţară sau din străinătate. Prin alegerea temei întâlnirii din această toamnă de la Piatra Neamţ, ne-am dorit să aducem în discuţie valoarea timpului pentru mântuire. Timpul vieţii noastre poate fi un timp al despătimirii sau al împătimirii. În sesiunile de lucru am încercat împreună să ne dumirim asupra tainei timpului. Tinerii, teoretic au timp. Dar timpul trece. Nu poate fi stocat într-o bancă. Întrebarea care se pune tuturor vârstelor este: cui oferim timpul ce ni l-a dăruit Dumnezeu? Vieţii sau morţii? Lui Dumnezeu sau lui mamona? Participanţii, în urma dialogurilor avute pe marginea exerciţiilor ce le-am propus şi a textului evanghelic - pilda celor 10 fecioare, au ajuns la concluzia că timpul este viaţă, că timpul este locul întâlnirii cu Dumnezeu, că timpul este o mare şansă. Mai mult decât atât, în ultima sesiune, fiecare tânăr a lucrat pentru a gândi un program personal de viaţă care să-i aducă profit duhovnicesc şi eficienţă în îndatoririle zilnice. Nădăjduim că efortul depus de toţi cei care au contribuit la această întâlnire, „Tânărul din Petrodava“, nu a fost un timp pierdut“, ne-a declarat părintele protosinghel Nicodim Petre, coordonatorul Departamentului Tineret şi misiune în universităţi din cadrul Sectorului de misiune, statistică şi prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iaşilor.