Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș‑Bolyai din Cluj‑Napoca găzduiește, în perioada 29‑30 aprilie, a X‑a ediție a Colocviului Național de Teologie Dogmatică, cu tema „Crezul de la Nic
Prima prăznuire liturgică a Sfântului Preot Mucenic Liviu Galaction de la Cluj, la Catedrala Mitropolitană
În ziua prăznuirii Sfântului Preot Mucenic Liviu Galaction de la Cluj, sâmbătă, 8 martie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitană „Adormirea Maicii Domnului” din Cluj-Napoca, fiind prima cinstire liturgică a sfântului.
Biserica Ortodoxă Română l-a canonizat anul trecut pe Sfântul Preot Mucenic Liviu Galaction de la Cluj, împreună cu alți 15 sfinți români, părinți duhovnici și mărturisitori din secolul al XX-lea, iar proclamarea solemnă a canonizării a avut loc anul acesta, în data de 4 februarie 2025, în Catedrala Patriarhală din București, cu prilejul celebrării a 100 de ani de la înființarea Patriarhiei Române.
Proclamarea locală a canonizării Sfântului Preot Mucenic Liviu Galaction de la Cluj va avea loc marți, 25 martie 2025, de praznicul Bunei Vestiri, în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, cu ocazia hramului Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului, urmând a fi cinstit anual la data de 8 martie, ziua trecerii sale la Domnul.
IPS Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Sfântul Liviu Galaction de la Cluj, mucenic pentru catehizare”, în care a evocat curajul și jertfa sfântului, subliniind importanța orei de religie în formarea spirituală a tinerilor: „Sfântul Sinod, anul trecut, împreună cu alți părinți, l-a canonizat. Iar prima sărbătoare publică pe care o facem, cinstindu-l pe Sfântul Mucenic Liviu Galaction Munteanu, este astăzi, pentru că a murit pe 8 martie 1961. A murit pentru ora de religie. Și atunci, când în vremurile de astăzi e libertate să se facă religie, să se facă catehizare în biserică, uneori, ne întristăm când nu se pune suficientă sârguință pentru a face catehizare cu copiii, pentru a-i învăța legea lui Dumnezeu”.
Un exemplu de dăruire într-o lume secularizată
Mitropolitul Clujului a atras atenția asupra pericolelor secularizării și dificultăților tot mai mari pe care le întâmpină educația religioasă, făcând un apel puternic către părinți și profesori: „Sigur că trăim într-o lume care se secularizează și forțele potrivnice educației religioase or fi multe, dar ne rugăm lui Dumnezeu să ne ajute nouă, părinților și profesorilor, ca pe copii să-i putem crește în frica lui Dumnezeu”.
Mai mult decât un slujitor al Domnului, Sfântul Liviu Galaction a fost un adevărat luptător pentru credință și un pedagog desăvârșit. A creat programe de catehizare pentru toate vârstele, demonstrând că educația religioasă trebuie să fie o prioritate pentru fiecare generație. Acest fapt i-a adus prigonirea, dar și recunoașterea ca martir al credinței.
Răspunsurile liturgice au fost date de corul Catedralei Mitropolitane, dirijat de pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, care a interpretat troparul și condacul Sfântului Preot Mucenic Liviu Galaction de la Cluj.
Conform tradiţiei, din sâmbăta Sfântului Teodor Tiron și până în sâmbăta Sfântului și Dreptului Lazăr, în fiecare sâmbătă se face pomenirea celor adormiți în Domnul. Astfel, la finalul Liturghiei, ierarhul a oficiat slujba Parastasului de obște.
IPS Mitropolit a rostit un cuvânt duhovnicesc, în care a subliniat virtuțile femeii creștine, felicitând toate femeile cu ocazia zilei de 8 martie.