În Duminica a 30‑a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, s‑a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Halânga, Protopopiatul Drobeta, unde a săvârșit Sfânta
Prima sfinţire a unei biserici româneşti de pe Valea Moravei după 1.400 de ani
Biserica ortodoxă românească "Sfinţii Mucenici Montanus preotul şi soţia sa Maxima" din localitatea Isacova, de pe Valea Moraviei, Serbia, a fost sfinţită duminică, 19 august, cu binecuvântarea Preasfinţitului Daniil, Episcopul ortodox român al Daciei Felix, de părintele protopop Boian Alexandrovici, vicar al Timocului, înconjurat de alţi cinci preoţi. "Am reuşit după multă trudă să mai înălţăm o zidire pentru credincioşii români care, timp de aproape 180 de ani, nu au beneficiat de slujbe şi de săvârşirea Liturghiei în limba română", a afirmat pentru Agerpres părintele Boian Alexandrovici.
O mulţime de credincioşi ortodocşi români de pe Valea Moravei, Valea Timocului şi din zona Homolie, precum şi un grup de români de la Râmnicu Vâlcea au fost prezenţi la eveniment. Printre cei prezenţi la slujba de sfinţire s-a aflat şi Excelenţa Sa Daniel Banu, ambasadorul României de la Belgrad. "Vom continua să sprijinim activităţile promovate pentru păstrarea limbii române în această parte a Serbiei, pentru continuarea dialogului cu autorităţile sârbe, astfel încât românii să-şi recapete drepturile la învăţământ şi biserică proprie", a spus Daniel Banu. După Sfânta Liturghie au fost împărţite diplome şi distincţii celor 17 ostenitori la ridicarea şi împodobirea bisericii. Doi dintre aceştia, Dimitrije Dulkanovici, din Isacova, şi Novica Damian Vannuca, din Belaica, au primit Ordinul "Crucea Sfântului Niceta de Remesiana", cea mai mare distincţie oferită de Protopopiatul Daciei Ripensis. Lucrările la această biserică au început în anul 2009, iar în 2012 s-a finalizat pictura de către pictorii bisericeşti Lăcrămioara şi Liviu Anton din Bucureşti. Evenimentul vine după ce, săptămâna trecută, după mai bine de două secole de când a fost părăsită, a fost oficiată prima Sfântă Liturghie în Biserica Lapuşnea, veche ctitorie a lui Radu cel Mare, domnitorul Ungrovlahiei, construită în primii ani ai secolului al XVI-lea în Valea Timocului. (Cristian Bostan)