Marți, 7 ianuarie, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în Parohia „Sfântul Dumitru” Narcisa, Bacău, din sobor făcând parte preoții slujitori ai acestui sfânt chivot băcăuan și alți preoți băcăuani. La slujbă au participat credincioșii parohiei, precum și alți pelerini veniți pentru împreună-rugăciune la ceas de sărbătoare închinată Sfântului Ioan, Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului.
Primele case pentru sinistraţi, ridicate de Biserică
Una dintre primele case pentru sinistraţii din zona Bacăului se construieşte zilele acestea în satul Siretu (comuna Schineni) de către creştinii ortodocşi din Mănăstirea Caşin. Impresionaţi de suferinţele prin care trec zeci de familii de pe malul Siretului şi mobilizaţi de preoţii Dan Miloiu, Ioan Bîrgăuanu şi Gheorghe Leuştean, un grup de credincioşi din Mănăstirea Caşin au venit în satul Siretu pentru a ridica din temelie o locuinţă, în care să-şi ducă traiul una dintre familiile rămase fără adăpost în urma inundaţiilor din luna iulie. „Prezenţa credincioşilor din Mănăstirea Caşin în mijlocul nostru nu este întâmplătoare. În urmă cu câţiva ani, aceştia au fost prezenţi la slujba de sfinţire a bisericii din satul nostru, alături de preoţii parohi. Acum, auzind şi văzând cele întâmplate, ca urmare a revărsării apelor Siretului, au ţinut să fie solidari cu noi“, a declarat preotul Nicolae Gavriliu, paroh în satele Siretu şi Schineni, două dintre comunităţile greu încercate. În ceea ce priveşte familia aleasă pentru a se bucura de această nouă construţie, Solomon Anuţei Vasile, aceasta este una de buni creştini, care are în grijă cinci copii. „Îmi amintesc că, după inundaţii, primul lucru pe care l-a scos din mâl doamna Solomon a fost cartea de rugăciuni a familiei. Imaginea femeii, a cărei nădejde în faţa marii drame a fost Bunul Dumnezeu, ne-a impresionat pe toţi“, a mai spus preotul Gavriliu.
Gestul făcut de comunitatea din Mănăstirea Caşin l-a impresionat pe Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Romanului, care speră că acesta nu va fi unul singular. „Este un gest nobil, demn de urmat, pe care sperăm că-l vor lua în considerare şi alte parohii. Episcopia Romanului, care are această tristă experienţă cu revărsarea apelor, i-a îndemnat pe credincioşi să fie aproape de cei în suferinţă, iar primul gest concret este acesta. După hrană, alimente şi haine, s-a trecut la reconstrucţia caselor. Sperăm să vină şi alte surse materiale necesare pentru zidirea de locuinţe ori pentru achiziţii de materiale de construcţii pentru oamenii care le-au început“, a declarat PS Ioachim Băcăuanul. Precizăm că în momentul de faţă, la nivelul Episcopiei Romanului, în toate parohiile s-au făcut colecte în bani pentru ajutorarea sinistraţilor. Sumele strânse vor fi donate sinistraţilor, după stabilirea priorităţilor şi a necesităţilor fiecărei familii în parte, aşa cum s-a întâmplat şi anul trecut la Podu Turcului.