Atmosferă de sărbătoare la Catedrala Mitropolitană din Iași, unde sute de credincioși s-au adunat pentru a celebra slăvitul praznic al Nașterii Domnului Hristos. Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost
Primirea Patriarhului României la Deva
La împlinirea a aproape cinci ani de la întronizarea primului Episcop al Eparhiei Devei şi Hunedoarei, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a revenit vineri, 7 noiembrie, pe plaiurile hunedorene. 11 ierarhi şi numeroşi preoţi şi credincioşi hunedoreni l-au întâmpinat pe Patriarhul României la Catedrala Episcopală „Sfântul Ierarh Nicolae“ şi „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ din Deva. Moaştele Sfinţilor Brâncoveni de la Biserica „Sfântul Gheorghe“- Nou din Bucureşti au fost întâmpinate de Întâistătătorul Bisericii noastre, ierarhi, preoţi şi credincioşi, împreună cu Garda de Onoare.
La scurt timp de la sosirea sa, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel împreună cu clerul şi credincioşii au întâmpinat în faţa Catedralei Episcopale cinstitele moaşte ale Sfântului Domnitor Constantin Brâncoveanu, aduse de la Bucureşti de către delegaţia condusă de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, delegat al Patriarhului României, delegaţie din care au mai făcut parte pr. Emil Nedelea Cărămizaru, parohul Bisericii „Sfântul Gheorghe“-Nou din Capitală, diac. Dumitru Ojog şi un membru al Consiliului parohial.
După săvârşirea unei ectenii şi a polihroniului, Preasfinţitul Părinte Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, a rostit un cuvânt de bun venit, în care a mulţumit Patriarhului României pentru vizita canonică în tânăra eparhie, în care clerul şi credincioşii conlucrează pentru consolidarea Ortodoxiei, păstrarea valorilor istoriei şi tradiţiilor româneşti. Totodată, Preasfinţitul Părinte Episcop Gurie a subliniat că Episcopia Devei şi Hunedoarei, deşi la început a trebuit să fie sprijinită material, nu a neglijat lucrarea social-filantropică a Bisericii, chiriarhul evidenţiind importanţa centrelor de asistenţă socială, a cantinelor din Deva, Petroşani şi Hunedoara, precum şi a noului centru medico-social, a punctelor de informare şi reconversie profesională şi a altor activităţi religios-educaţionale din zonă. De asemenea, Preasfinţitul Părinte Episcop Gurie a mulţumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru binecuvântarea aducerii moaştelor Sfântului Constantin Brâncoveanu, „acest tezaur al sfinţeniei ce izvorăşte din rădăcina moşilor şi strămoşilor noştri“.
În cuvântul de binecuvântare, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a arătat că aducerea sfintelor moaşte reprezintă un semn al preţuirii faţă de evlavia credincioşilor ortodocşi din această zonă a ţării şi mijloc de întărire în credinţă şi în demnitate românească, fiindcă „Sfinţii Martiri Brâncoveni ne arată că cea mai mare comoară pe care o putem noi aduna nu în lumea aceasta, ci în ceruri, este comoara credinţei jertfelnice şi iubirii milostive, iar ei sunt pentru noi mari rugători în ceruri“.
Preafericirea Sa a apreciat activităţile duhovniceşti, misionare şi social-filantropice pe care Eparhia Devei şi Hunedoarei le-a desfăşurat în cei cinci ani de existenţă şi a evidenţiat necesitatea conlucrării tuturor instituţiilor statului pentru binele oamenilor. „Este nevoie de pastoraţie intensă, într-un context în care satul românesc îmbătrâneşte, în care sunt mai mulţi bătrâni în unele sate pentru că tinerii se află la muncă în străinătate. Se nasc o mulţime de copii români în diaspora şi foarte puţini în România. De aceea, este nevoie de conlucrare mai intensă, cu simţul responsabilităţii peste timp. Trebuie întărite solidaritatea între parohii, cooperarea cu instituţiile statului, cu organizaţii şi instituţii care doresc să ajute în domeniul social-cultural, educaţional şi mai ales medico-social şi social-filantropic“, a precizat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
După rostirea cuvântărilor, racla cu sfintele moaşte a fost aşezată într-un loc special amenajat lângă Catedrala Episcopală din Deva spre cinstirea lor de către numeroşii credincioşi hunedoreni.