La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Primul hram în Parohia „Sfântul Nectarie“ din Dej
Pomenit pe 9 noiembrie, Sfântul Ierarh Nectarie este ocrotitorul spiritual al unei parohii din municipiul Dej, recent înfiinţată la iniţiativa Înalt Preasfinţitului Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului. Credincioşii de aici au marcat hramul duminică, 6 noiembrie, având bucuria de a primi spre închinare o părticică din moaştele Sfântului Nectarie aduse de la Mănăstirea Căşiel din judeţul Cluj. Sfânta Liturghie a fost oficiată de exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Clujului, arhimandritul Dumitru Cobzaru, ca delegat al IPS Andrei.
Părintele exarh le-a adresat celor prezenţi câteva cuvinte cu folos duhovnicesc şi le-a vorbit despre viaţa Sfântului Nectarie, ocrotitorul parohiei lor al cărui exemplu de sfinţenie trebuie să îl urmeze. Programul liturgic la Parohia "Sfântul Nectarie" din Dej a început sâmbătă seara. "Am hotărât să ţinem această sărbătoare cu trei zile mai repede ca să poată participa toţi credincioşii noştri", a spus pr. paroh Ionuţ Buftea. "Sâmbătă seara au fost aduse sfintele moaşte ale Sfântului Ierarh Nectarie Taumaturgul, am săvârşit atunci Vecernia cu Litie şi Acatistul Sfântului, iar astăzi, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de un sobor de preoţi în frunte cu părintele exarh Dumitru Cobzaru. După slujbă, credincioşii s-au închinat moaştelor Sfântului Nectarie", a spus pr. paroh Ionuţ Buftea. Racla cu fragmentul din moaştele Sf. Ierarh Nectarie a fost dusă înapoi la Mănăstirea Căşiel duminică seara, după ce s-au oficiat slujba Vecerniei şi Paraclisul Maicii Domnului. (Cosmina Nicoară)