La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
„Prin Maica Domnului, Împăratul ceresc S-a făcut pământean“
Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a vorbit ieri, în cadrul cuvântului de învăţătură, rostit în Paraclisul patriarhal „Sf. M. Mc. Gheorghe“ şi „Cuv. Parascheva“, despre Postul Adormirii Maicii Domnului, în care ne aflăm, dar şi despre cum trebuie cinstită Maica Domnului în această perioadă. „Acest post, care durează două săptămâni, este un post de cinstire a Maicii Domnului, dar şi de lucrare duhovnicească în viaţa noastră, pentru a ne asemăna cât mai mult Maicii Domnului şi anume, să fim milostivi, să fim ascultători de Dumnezeu, să împlinim cuvântul Lui în viaţa noastră şi să dăm naştere la virtuţi. Aşadar, Maica Domnului este, în această perioadă de post, mai mult rugată, mai mult lăudată, preamărită. Intensificăm lauda pe care o înălţăm la adresa ei, deoarece prin ea, Fiul lui Dumnezeu Cel Veşnic S-a întrupat şi ne-a adus mântuirea. De aceea, este numită «grabnic ajutătoare», sau «rugătoare nebiruită» şi este chemată în rugăciuni ca să ne ajute ca maică milostivă. Trebuie să intensificăm rugăciunile deodată cu postul şi, pe lângă rugăciune, să adăugăm şi milostenie“, a subliniat Patriarhul României.
Preafericirea Sa a explicat apoi de ce trebuie să o cinstim pe Maica Domnului, arătând că prin ea, Dumnezeu Cel Veşnic a intrat în timp, Dumnezeu Cel nevăzut s-a făcut văzut, Dumnezeu Cel necuprins s-a făcut cuprins şi purtat în braţe, ca un prunc. „Prin Maica Domnului, Cel care era departe de noi, prin faptul că este Dumnezeu necreat, S-a făcut aproape de noi, S-a făcut unul dintre noi, S-a făcut Om. Prin Maica Domnului, Fiul lui Dumnezeu Cel Veşnic a luat chip de om, ca pe noi, oamenii, să ne aducă la asemănarea cu Dumnezeu. Prin Maica Domnului, Împăratul ceresc, Fiul lui Dumezeu Cel veşnic, S-a făcut pământean, ca pe noi pământenii să ne ridice la ceruri. Prin Maica Domnului, Dumnezeu Cel nemuritor S-a făcut om muritor, pentru ca, prin înviere şi prin înălţare, nouă, oamenilor, să ne dăruiască, la Învierea cea de obşte, viaţa veşnică“, a spus Părintele Patriarh. (Narcisa B.)