De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
„Prin rezidirea bisericii, credincioşii au sporit duhovniceşte“
În Duminica după Înălţarea Sfintei Cruci, PS Corneliu, Episcopul Huşilor, a târnosit Biserica „Izvorul Tămăduirii“ din incinta Spitalului Judeţean de Urgenţe Vaslui, iar PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, a resfinţit biserica parohiei Albeşti, Protopopiatul Paşcani, în timp ce PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, a resfinţit Biserica „Izvorul Tămăduirii“ din parohia Dărmăneşti, Protopopiatul Moineşti.
Programul liturgic prilejuit de sfinţirea Bisericii „Izvorul Tămăduirii“ din incinta Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui a început sâmbătă seara prin oficierea slujbei Vecerniei, iar duminică, 20 septembrie 2009, a avut loc târnosirea sfântului lăcaş şi Sfânta Liturghie, oficiată de PS Corneliu, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Cristian Antohi a fost hirotonit preot pe seama parohiei Hoceni din Protopopiatul Huşi. Potrivit site-ului Episcopiei Huşilor, la finalul slujbei, Preasfinţitul Părinte Corneliu a adresat credincioşilor prezenţi un cuvânt de învăţătură, în care a amintit semnificaţiile pericopei evanghelice, dar şi legătura dintre spital şi Biserică. De asemenea, Preasfinţia Sa a apreciat efortul părintelui misionar de caritate Petru Vulpe şi al tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui important lăcaş de închinăciune. În după-amiaza zilei de duminică, PS Corneliu a vizitat şantierul de pictură al Mănăstirii Floreşti din judeţul Vaslui, dar şi cel de la Palatul egumenesc, construit în anul 1858. Prima slujbă arhierească din parohia Albeşti, Protopopiatul Paşcani, a fost oficiată de PS Calinic Botoşăneanul, care a resfinţit biserica din lemn închinată Sfinţilor Voievozi. „A fost un moment important pentru că în această parohie nu a slujit niciodată un arhiereu. În anul 1874 biserica noastră a fost sfinţită, după mai bine de 100 de ani de când a fost construită, de către protopopul de Iaşi de atunci, Constantin Pasa“, a declarat pr. paroh Bogdan Melinte, cel care a coordonat, după anul 2000, lucrările ample la sfântul lăcaş din parohia Albeşti. Sărbătoare în parohia Dărmăneşti, Protopopiatul Moineşti Tot duminica trecută, peste 1.000 de credincioşi au participat la slujba de resfinţire a Bisericii „Izvorul Tămăduirii“ din parohia Dărmăneşti, Protopopiatul Moineşti, oficiată de către PS Ioachim Băcăuanul. Cu acest prilej, sfântul lăcaş târnosit a primit al doilea hram - „Sfântul Ierarh Teodosie de la Brazi“. Slujba Sfintei Liturghii a fost săvârşită, pe un podium special amenajat, de către Episcopul-Vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, înconjurat de un sobor de 23 de preoţi şi diaconi. „În cuvântul de învăţătură pe care l-a rostit celor prezenţi PS Ioachim Băcăuanul a vorbit despre semnificaţiile Evangheliei din Duminica după Înălţarea Sfintei Cruci, îndemnând ca fiecare să-şi poarte crucea, aşa cum enoriaşii parohiei noastre s-au jertfit pentru înfrumuseţarea bisericii acesteia. Prin rezidirea bisericii, credincioşii au sporit duhovniceşte. Enoriaşii au fost binevoitori atunci când am dorit să consolidăm şi să modernizăm lăcaşul de închinăciune. S-a schimbat catapeteasma, acoperişul, s-a pictat, rămânând doar zidurile vechi, ce au fost, la rândul lor, consolidate“, a spus pr. paroh Toader Alexandrescu. În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Iustin Alexandrescu a fost hirotonit preot de către PS Ioachim Băcăuanul.