La Praznicul Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, miercuri, 25 decembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și
„Prin Sfintele Taine, suntem chemaţi să fim fii ai lui Dumnezeu“
Seria conferinţelor semestriale preoţeşti de primăvară din Arhiepiscopia Iaşilor a continuat luni, 24 februarie 2014, cu întrunirea preoţilor din Protopopiatul Iaşi 2. Întâlnirea, ce a fost prezidată de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a avut ca temă „Taina Sfintei Spovedanii şi Taina Sfintei Împărtăşanii - pregustare a împărăţiei cerurilor“ şi a fost precedată de oficierea Sfintei Liturghii arhiereşti în Biserica „Sfânta Mahramă“ şi „Sfinţii Martiri Brâncoveni“ din Iaşi.
Dacă luni, 17 februarie 2014, a debutat seria conferinţelor semestriale preoţeşti de primăvară din Arhiepiscopia Iaşilor cu întâlnirea preoţilor din Protopopiatul Iaşi 1, la începutul acestei săptămâni a venit rândul slujitorilor sfintelor altare din Protopopiatul Iaşi 2 să discute despre tema propusă pentru acest an, anume „Taina Sfintei Spovedanii şi Taina Sfintei Împărtăşanii - pregustare a împărăţiei cerurilor“. Întrunirea a fost precedată de Sfânta Liturghie, ce a fost oficiată în Biserica „Sfânta Mahramă“ şi „Sfinţii Martiri Brâncoveni“ din Iaşi de către IPS Mitropolit Teofan, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, din care au făcut parte şi pr. Iulian Negru, consilier al Sectorului de misiune, statistică şi prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iaşilor, pr. Vilie Doroşincă, protopop al Protoieriei Iaşi 2, pr. Eugen Sebastian Teacu, director al Centrului de Formare şi Inovare patronat de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei şi inspector eparhial al Arhiepiscopiei Iaşilor, precum şi cei doi preoţi ai bisericii unde s-a oficiat slujba arhierească, pr. Neculai Dorneanu şi pr. Gheorghe Mihăilă.
„Suntem chemaţi să fim şi în permanenţă să devenim fii ai lui Dumnezeu“
La finalul Liturghiei, după alocuţiunea părintelui protopop Vilie Doroşincă, care a mulţumit Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan pentru oficierea Sfintei Liturghii arhiereşti în debutul lucrărilor conferinţei semestriale, şi după cuvântul părintelui Neculai Dorneanu, IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a vorbit despre ce dobândeşte credinciosul prin participarea la Sfânta Liturghie: „Săvârşim Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie pentru a conştientiza faptul că prin Taina Botezului, prin Taina Sfintei Împărtăşanii şi prin harul lui Dumnezeu revărsat asupra noastră îndeosebi prin Sfintele Taine, suntem chemaţi să fim şi în permanenţă să devenim fii ai lui Dumnezeu. Nu este un loc mai potrivit decât Biserica şi un spaţiu de timp mai adecvat decât Dumnezeiasca Liturghie, ca omul să conştientizeze că la înălţimea asemănării cu Dumnezeu suntem chemaţi să fim. Şi de unde putem să ne hrănim mai mult sărmanul nostru suflet cu hrană şi să-l îmbrăcăm cu haină cerească decât în Sfânta Biserică, la Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie?“.
Întrunirea preoţească a continuat apoi la sediul Protopopiatului Iaşi 2 cu vizionarea unui film tematic şi cu prezentarea unui referat despre Spovedanie şi Împărtăşanie susţinut de pr. Marian Viorel Nimerincu de la parohia „Adormirea Maicii Domnului“ - Pietriş.
„Viaţa noastră trebuie să fie o urmare a vieţii Mântuitorului, pentru că desăvârşirea nu este o promisiune pentru lumea de dincolo, ci o pregustare încă din viaţa aceasta a bucuriei veşnice. Iar ea se dobândeşte prin rămânerea noastră în Trupul lui Hristos, în strânsă legătură cu Hristos, după cuvântul Sfântului Apostolul Pavel, anume «nu eu mai trăiesc, ci Hristos trăieşte în mine. Şi viaţa de acum, în trup, o trăiesc în credinţa în Fiul lui Dumnezeu, Care m-a iubit şi S-a dat pe Sine însuşi pentru mine». Până la dobândirea unei astfel de stări, Biserica ne cheamă să aflăm în Sfânta Liturghie răspuns, împăcare şi vindecare, pentru că aici, mai limpede decât în orice alt context, vedem că Mântuitorul se face tuturor toate: pâine pentru cei flămânzi, apă pentru cei însetaţi, înviere pentru cei morţi, doctor pentru cei bolnavi, mântuire pentru cei păcătoşi şi numai în Liturghie sufletul, însetat de veşnicie, îşi află odihna. Glasul clopotelor care cheamă la rugăciune răsună proclamând speranţa, pentru că Liturghia este pentru credincioşi o pavăză şi o ripostă în faţa necontenitei dezamăgiri care domneşte în lume“, a subliniat părintele Nimerincu, în referatul susţinut.
După o serie de întrebări şi răspunsuri privind unele practici în ceea ce priveşte Taina Spovedaniei şi Taina Împărtăşaniei, conferinţa preoţilor din Protopopiatul Iaşi 2 s-a încheiat cu audienţele primite de IPS Teofan. În cadrul întrunirii, cei prezenţi au putut achiziţiona cărţi ce tratează Taina Sfintei Spovedanii şi Taina Sfintei Împărtăşanii, fiind puse la dispoziţie în acest sens mai multe titluri.