În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Prinos de laudă adus Ocrotitoarei Moldovei la Catedrala Patriarhală
Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iași a fost cinstită cu fast liturgic la Catedrala Patriarhală în ziua sa de pomenire, 14 octombrie. Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, a săvârșit Sfânta Liturghie și a rostit un cuvânt de învățătură în care a reliefat aspecte din viața virtuoasă a Cuvioasei, iar după Vohodul Mare, l-a hirotonit întru preot pe arhidiaconul Ștefan Sfarghie, ostenitor la „Ziarul Lumina” al Patriarhiei Române.
Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva a debutat pe Colina Bucuriei în ajun, când Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, a săvârșit slujba Vecerniei unită cu Litia și pe cea a Utreniei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. La finalul slujbei Litiei, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de binecuvântare, în care a arătat faptul că „ziua de pomenire a Sfintei Parascheva de la Iași este o sărbătoare foarte iubită în sânul poporului român, ca și în spiritualitatea multor popoare ortodoxe, Cuvioasa fiind socotită o sfântă care, prin lucrarea ei, unește popoarele ortodoxe într-un corp comun, chemat să preamărească pe Dumnezeu Cel minunat întru sfinții Săi”.
În ziua de pomenire a Sfintei Parascheva, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte părintele arhimandrit Paisie Teodorescu, vicar patriarhal; părintele Clement Haralam, Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale; părintele consilier patriarhal Nicolae Dascălu, directorul Publicațiilor „Lumina” ale Patriarhiei Române; părintele Florin Gheorghe Sfarghie, de la Parohia Cuejdiu, județul Neamț, precum și alți preoți și diaconi.
După citirea Sfintei Evanghelii, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a rostit un cuvânt de învățătură în care a evidențiat faptul că, prin nevoința sa, Sfânta Cuvioasă Parascheva a împlinit întocmai îndemnul Mântuitorului cu privire la asumarea crucii pentru urmarea Sa.
„«Cine voiește să-Mi urmeze Mie să se lepede de sine, să-și ia crucea și să-Mi urmeze Mie!» Biserica a rânduit citirea acestui pasaj evanghelic în ziua de 14 octombrie, la pomenirea Sfintei și mult milostivei Maicii noastre Parascheva de la Iași, deoarece în viața ei aceste cuvinte de la începutul Sfintei Evanghelii au avut o importanță determinantă. În viața Sfintei Cuvioase se relatează că la vârsta de 10 ani, pe când era la biserică și a auzit aceste cuvinte, în sufletul ei s-a aprins această chemare sfântă, de a lăsa toate bucuriile și lucrurile lumii acesteia, de a se lepăda de tot ceea ce este pământesc, de a-și lua cu bucurie crucea nevoințelor rânduită de Dumnezeu și să urmeze lui Hristos până la sfârșitul vieții. De aceea, în unul dintre troparele din slujba sa se spune: «Din pruncie ai intrat sub jugul Domnului, săvârșind în viață nevoințe peste fire». Sfânta Parascheva a avut această maturitate duhovnicească din fragedă pruncie, alegând să urmeze lui Hristos și să se lepede de lumea aceasta. Acest lucru presupune multă înțelepciune duhovnicească, și este semnul prezenței harului Duhului Sfânt în inima unui creștin, care îl face capabil să deosebească ceea ce este esențial de ceea ce este secundar, ceea ce este veșnic de ceea ce este trecător. Sfânta Parascheva a avut această înțelepciune”, a spus Preasfinția Sa.
La momentul rânduit din timpul Sfintei Liturghii, după Vohodul Mare, ierarhul l-a hirotonit întru preot pe arhidiaconul Ștefan Sfarghie, pe seama Parohiei Zlătari din cadrul Protopopiatului Sector 3 Capitală.
La final, Preasfinția Sa a transmis un mesaj de felicitare din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel noului hirotonit, precum și tuturor celor care au contribuit la educația și creșterea sa duhovnicească. „Astăzi au slujit împreună cu noi părintele arhimandrit Paisie Teodorescu, vicar patriarhal și coordonator al activităților din Reședința Patriarhală, precum și părintele consilier patriarhal Nicolae Dascălu, directorul Publicațiilor «Lumina», cei doi superiori ai părintelui Ștefan Sfarghie. Acest lucru a fost o bucurie și o recunoaștere a lucrării sale de până acum, săvârșită cu devotament, cu râvnă și cu multă sobrietate și seriozitate. El a fost recomandat pentru slujirea preoțească chiar de părintele Nicolae Dascălu, parohul bisericii unde a fost numit, acesta cunoscând fidelitatea și virtuțile părintelui Ștefan. Îi dorim o slujire frumoasă, binecuvântată și plină de roade, alături de îndrumătorul și binefăcătorul său. În sobor au fost prezenți și tatăl său, preot în localitatea Cuejdiu din apropierea orașului Piatra Neamț, precum și fratele său, ostenitor în cadrul secretariatului Reședinței Patriarhale, acest lucru arătând că părintele Ștefan provine dintr-o familie credincioasă, care slujește Biserica”, a spus în încheiere Preasfinția Sa.
Cu prilejul zilei de pomenire a Sfintei Cuvioase Parascheva, în Catedrala Patriarhală a fost așezată spre închinare racla cu un veșmânt al său, care se află peste an în Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” al Reședinței Patriarhale.