De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Priveghere cu ocazia hramului de toamnă al Paraclisului Catedralei Naționale
Programul manifestărilor dedicate hramului de toamnă al Paraclisului Catedralei Naționale, închinat Sfântului Ioan Gură de Aur, a început vineri, 12 noiembrie 2021, în ajunul sărbătorii, cu scoaterea în pridvorul paraclisului a raclei cu sfintele moaște ale ocrotitorului spiritual, spre închinarea credincioșilor. Seara, la Altarul de vară al paraclisului, bucuria duhovnicească a continuat prin săvârșirea slujbei Privegherii de un ales sobor de slujitori. Cuvântul de învățătură a fost rostit de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal.
În ajunul sărbătorii Sfântului Ioan Gură de Aur, credincioșii din București, dar și din alte zone ale țării, precum Maramureș, au venit să aducă cinstire celui mai mare exeget al Sfintei Scripturi. Racla cu un fragment din cinstitele sale moaște a fost scoasă spre închinare în pridvorul lăcașului de rugăciune, fiind protejată cu un capac dintr-un material ce permite o igienizare permanentă. Pe tot parcursul zilei, cu responsabilitate socială, credincioșii au respectat măsurile sanitare necesare, închinându-se într-o atmosferă de pace și de rugăciune.
Seara, bucuria duhovnicească a continuat prin săvârșirea slujbei Privegherii de un ales sobor de slujitori, la Altarul de vară al paraclisului, din care au făcut parte: arhim. Paisie Teodorescu, vicar patriarhal; arhim. Dionisie Constantin, consilier patriarhal; pr. Costin Spiridon, consilier patriarhal; pr. Ioan Dragomir, consilier patriarhal; părintele Valer Ulican, protopop al Protoieriei Sector 5 Capitală; părintele Sorin Tancău, ostenitor în cadrul Editurilor Patriarhiei Române, și părintele Codruț Toader, inspector eparhial.
În cuvântul de învățătură rostit la finalul Vecerniei unită cu Litia, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, a vorbit despre viața și virtuțile Sfântului Ioan Gură de Aur, evidențiind grija acestuia pentru Biserică, opera teologică vastă, lucrarea social-filantropică, precum și implicarea sa în educație, în cuvântările sale rugându-i pe părinți să-i crească pe tineri în respectul valorilor care izvorăsc din Evanghelie. „A scris lucrări exegetice, adică interpretări ale unor lucrări din Vechiul Testament, ale Evangheliilor, ale Epistolelor Pauline, a scris lucrări dogmatice, unele împotriva iudeo-creștinilor care continuau să tulbure viața bisericească în Antiohia, altele împotriva arienilor. A scris rugăciuni, a alcătuit Sfânta Liturghie, care îi poartă numele, a scris lucrări de apărare a celor care alegeau să viețuiască după rânduielile monahale. De asemenea, a scris și câteva lucrări cu caracter educativ, pedagogic, în care cerea părinților și preoților să îi crească pe tineri în respectul valorilor care izvorăsc din Evanghelie. El spunea că toți păstoriții lui îi sunt copii. De aceea, a desfășurat și o amplă lucrare socială, filantropică, fiind numit de către contemporani «ambasadorul săracilor». Referitor la educație, i-a sfătuit pe părinți să dea copiilor o educație frumoasă, să dorească după desăvârșire, după înălțare duhovnicească, cultivarea virtuților și mai ales împlinirea acestora prin săvârșirea faptelor bune”, a spus Episcopul-vicar patriarhal.
Mâine, în ziua hramului, de la ora 8:30 va fi săvârșită slujba Aghesmei mici, iar de la ora 09:00 vor urma Ceasurile și slujba Acatistului Sfântului Ioan Gură de Aur, Arhiepiscopul Constantinopolului. Sfânta Liturghie va fi săvârșită de la 09:30.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de Grupul psaltic „Anastasis” al Paraclisului Catedralei Naţionale.