La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Priveghere în cinstea Sfintei Cuvioase Parascheva
În Catedrala mitropolitană din Iaşi a fost săvârşită sâmbătă, 13 octombrie, slujba Privegherii în cinstea Sfintei Cuvioase Parascheva. La acest moment de rugăciune au asistat credincioşii aflaţi în sfântul lăcaş, dar şi cei care formau rândul pelerinilor care au venit să se închine Ocrotitoarei Moldovei.
Răspunsurile la strană au fost date de Corul "Basileus" al Seminarului Teologic Ortodox Liceal "Sfântul Vasile cel Mare" din Iaşi, dirijat de diac. prof. Mihai Ursache. "Privegherea, după cum ne spun Sfinţii Părinţi, este o cale deosebit de importantă pentru eliberarea de patimi. Privegherea, postul, rugăciunea, milostenia, spovedania şi împărtăşania deasă sunt căi şi mijloace absolut necesare pentru eliberarea de patimi. Sfânta Parascheva a fost o tânără care a luat crucea lui Hristos, căutând eliberarea de patimi. În general, patimile sunt lucrări demonice, ale forţelor întunericului. Dacă sunt lăsate libere fără harul lui Hristos, lucrează devastator în sufletul nostru. Dacă ascultăm de Hristos şi luăm calea lui cea strâmtă prin respectarea poruncilor, ne eliberăm de aceste patimi şi reuşim să câştigăm împărăţia cerurilor. Sfinţii Părinţi spun că dragostea omului pentru sfinţi, care este sădită în sufletele lor de Dumnezeu, îi fac pe aceşti pelerini, chiar dacă plouă afară, să se apropie de sfinţi. Oamenii vin nu doar pentru a rezolva problemele materiale, ci mai ales problemele spirituale. Dorul pentru cetatea împărăţiei cerurilor îi fac pe aceşti oameni să înainteze către sfinţi. Sfinţii sunt cei care au câştigat împărăţia cerurilor, fiind adevăratele modele ale omului pe care trebuie să le urmăm", a explicat pr. Mihail Roşu, protopop al Protopopiatului Iaşi 3, care a făcut parte din soborul slujitorilor Privegherii. Imediat după miezul nopţii, un sobor de preoţi a săvârşit Sfânta Liturghie. (C. Ciofu)