În Ajunul Crăciunului, marți, 24 decembrie 2024, a avut loc la Catedrala Patriarhală din Capitală un concert de colinde susținut de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române și de Grupul psaltic
Problema abandonului şi a familiilor dezbinate, discutată la Iaşi
Ieri, în sala „Gaudeamus“ a Casei Studenţilor, în cadrul proiectului „Peer-education - metodă activă în educaţia extra-şcolară“, s-a desfăşurat o dezbatere pe tema: „Familia - factor de observare şi modelare a conduitei elevului“. Acţiunea a fost organizată de cele două cluburi „Energeticus“ şi „Arhitectonicus“, înfiinţate în anul 2005, respectiv 2006 de sectorul „Biserica şi Societatea“ al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. Cele două cluburi sunt coordonate de profesoarele de religie Mariana Mujdei şi Camelia Apopei.
La această dezbatere au fost invitaţi pr. Gheorghe Mihăilă, referent în cadrul sectorului „Biserica şi Societatea“ al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, prof. psihopedagog Maricica Buzescu, director CJAPP Iaşi, şi medicii Luminiţa Nechita şi Gheorghiţă Vlad, de la Maternitatea „Elena Doamna“ din Iaşi. La activitate au participat elevi de la cele două licee din Iaşi, Colegiul Tehnic „Gh. Asachi“ şi „D. Leonida“, studenţi de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „D. Stăniloae“ din Iaşi, precum şi numeroşi părinţi. Familia - mediul prielnic pentru educaţia trainică La începutul dezbaterii, pr. Mihăilă a evidenţiat importanţa educaţiei religioase primite în cadrul familiei, aducând în discuţie cazul copiilor ai căror părinţii sunt plecaţi în străinătate: „Lipsa îndelungată a unuia dintre părinţi poate avea efecte negative asupra copiilor. Pentru băieţi, absenţa prea mare a tatălui duce la o oarecare efeminare a conduitei, iar pentru fete, la o oarecare nesiguranţă. Tatăl este icoana autorităţii şi dreptăţii lui Dumnezeu, iar mama a iubirii Sale. Copiii lipsiţi de iubirea mamei şi de autoritatea tatălui, vor căuta mai târziu să le găsească în Biserică, însă atitudinea lor poate duce fie la pietism exagerat, fie la fanatism religios“, a spus pr. Mihăilă. În continuare, Luminiţa Nechita, medic la Maternitatea „Elena Doamna“, a vorbit despre lipsa de comunicare între părinţi şi copii, sfătuindu-i pe părinţii prezenţi să nu încerce să le impună copiilor modelul lor, ci să le înţeleagă transformările prin care trec în această perioadă a adolescenţei şi să le fie alături. A urmat cuvântul lui Vlad Gheorghiţă, medic la acelaşi spital maternal, care a ridicat problema abandoanelor, provenite din naşterile la vârste fragede, frecvente în şcoli. La sfârşit, Maricica Buzescu, psihopedagog a prezentat participanţilor funcţiile familiei, subliniind faptul că acestea nu se reduc numai la cea economică, ci familia are cel mai mare rol în educaţia copilului. A fost o dezbatere interactivă, elevii şi părinţii ridicând tot felul de probleme cu care se confruntă propriile familii. (N. Olaru)