În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Procesiune cu Icoana Maicii Domnului „Prodromiţa” la Galați
În Arhiepiscopia Dunării de Jos, cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului „Prodromiţa” de la Muntele Athos în ziua de 12 iulie este prilej de bucurie duhovnicească. În patrimoniul sacru al Reşedinţei Arhiepiscopale din Galaţi se află o copie a acestei icoane, iar Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din același oraș îşi sărbătoreşte cel de-al doilea hram.
Evenimentul duhovnicesc prilejuit de această sărbătoare a debutat luni seara la biserica din municipiul Galaţi ce o are ca ocrotitoare pe Maica Domnului. Icoana „Prodromiţa” a fost purtată în procesiune. Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a condus litania la care au participat preoţi şi credincioşi din urbea de la Dunăre. În continuare, Înaltpreasfinţia Sa a săvârşit slujba Vecerniei unită cu Litia şi Acatistul Icoanei Maicii Domnului „Prodromiţa” şi a ţinut un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre momentele din istoria realizării şi cinstirii acestei icoane.
„Sărbătoarea Sfintei Icoane făcătoare de minuni «Prodromiţa» care se află la Sfântul Munte Athos în mijlocul obştii monahilor români de la Mănăstirea Prodromu, la Priveghere în Biserica «Sfinţii Împăraţi» din Galaţi nu este doar o simplă prezenţă la rugăciune cum se cuvine, ci este şi o tainică, plină de folos duhovnicesc întâlnire cu una din minunile Stăpânei noastre, Născătoarea de Dumnezeu, în această biserică unde sfânta icoană a fost aşezată pe când era înălţată, nefinalizată şi fără pictură”, a spus ierarhul Dunării de Jos.
Bucuria celor prezenţi a fost mare, întrucât au avut posibilitatea de a se închina şi săruta această icoană a Maicii Domnului şi de a-l avea în mijlocul lor pe ierarhul locului, care i-a binecuvântat şi s-a rugat Preasfintei Născătoare de Dumnezeu pentru binele şi ajutorul acestei comunităţi. La final, fiecare credincios a primit din partea ierarhului câte o iconiţă a Maicii Domnului - „Prodromiţa”.
Marți, 12 iulie, Icoana `Prodromița~ a fost adusă în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi şi aşezată spre închinare.