Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Procesiune cu icoana și moaștele Sfântului Antonie cel Mare în Capitală
Sfântul Cuvios Antonie cel Mare, prăznuit în data de 17 ianuarie, este ocrotitorul Bisericii Domnești „Sfântul Anton”-Curtea Veche din centrul Bucureștiului. Sărbătoarea hramului Paraclisului Patriarhal a debutat duminică, 16 ianuarie, la orele amiezii, după săvârșirea Sfintei Liturghii. Pe străzile din împrejurimea lăcașului de închinare au fost purtate în procesiune, de un sobor de slujitori, icoana făcătoare de minuni a Sfântului Antonie și racla ce adăpostește un fragment din cinstitele sale moaște, până la locul în care s-a aflat vechea biserică închinată Cuviosului. Aici a fost săvârșită slujba Acatistului Sfântului Antonie cel Mare.
La final, părintele paroh Gheorghe Zaharia a rostit înaintea credincioșilor prezenți un cuvânt de învățătură în care a subliniat faptul că rugăciunile și mijlocirea sfântului ocrotitor sunt mult folositoare: „Sfântul Antonie cel Mare era foarte căutat de credincioși, în timpul vieții sale, chiar dacă se străduia să se îndepărteze de lume și să fugă în pustie. Cei care îl găseau, cu mult efort, primeau numeroase daruri și multă binecuvântare și ajutor. Aducea multă alinare atât prin minunile săvârșite în timpul vieții, cât și prin învățăturile oferite celor ce îl găseau. Sfântul Antonie cel Mare a rămas căutat și după trecerea din viața pământească și din acest motiv noi ne aflăm astăzi aici. Să îl rugăm pe Cuvios să mijlocească și pentru noi înaintea lui Dumnezeu. În mod constant, atât familiile, cât și societatea noastră trec prin situații dificile, care nu pot fi depășite decât cu ajutorul lui Dumnezeu și al sfinților Săi. De când Sfântul Antonie cel Mare este ocrotitor al bisericii noastre, nu cred să fi fost vreun credincios ale cărui rugăciuni să nu fi primit răspuns”.
Sărbătoarea a continuat în seara aceleiași zile prin săvârșirea slujbei Vecerniei cu Litia de către un sobor de slujitori.