Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Procesiune cu icoane în Capitală
Credincioși bucureșteni au participat la slujbe bisericești și litanii săvârșite la Biserica Icoanei din Capitală, sâmbătă și duminică, cu prilejul sărbătorii Duminicii Ortodoxiei. Anul acesta, sărbătoarea a fost înfrumusețată și binecuvântată de Icoana Maicii Domnului - Iordănița, adusă de la Ierusalim.
Prima duminică a Postului Mare a fost prăznuită în mod special la Biserica Icoanei din Capitală prin oficierea tradiționalei procesiuni în care slujitori și credincioși au purtat sfinte icoane, au rostit rugăciuni și au cântat imnuri bisericești.
Procesiunea „Icoana - fereastră spre Dumnezeu” a avut loc ieri, 5 martie 2017, după Sfânta Liturghie săvârșită de un sobor de slujitori pe un podium amenajat lângă Biserica Icoanei. Din sobor au făcut parte: părintele arhim. Paisie Teodorescu, vicar patriarhal, delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, părintele arhim. Teofil Anăstăsoaie, Reprezentantul Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele Mihai Aurel, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Bucureștilor, părintele protos. Joachim Bejenariu, consilier eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor, părintele Ioan Popescu, protoiereu al Protopopiatului Sector 2 Capitală, precum și alți slujitori.
În cadrul procesiunii care s-a desfășurat de la Biserica Icoanei până la Parcul „Grădina Icoanei”, a fost purtată Icoana Maicii Domnului - Iordănița, care a binecuvântat anul acesta sărbătoarea din centrul Capitalei, precum și alte icoane de la biserici din sectorul 2. S-au făcut rânduitele opriri cu rugăciuni și cereri pentru cler, conducătorii țării, poporul binecredincios și țara noastră. Litania s-a încheiat în Parcul „Grădina Icoanei”, unde a avut loc un mic concert de cântece religioase și patriotice care a fost deschis de un grup coral format din copii. Cântările bisericești au fost intonate de corala preoților din Protopopiatul Sector 2 Capitală.
În continuare, părintele arhimandrit Paisie Teodorescu, vicar patriarhal, a transmis binecuvântarea și prețuirea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru clericii și credincioșii care participă an de an la procesiunea „Icoana - fereastră spre Dumnezeu” din Protoieria Sector 2 Capitală și a menționat că această rânduială este o practică veche a Bisericii prin care se mărturisește biruința Ortodoxiei asupra ereziilor.
„Duminica Ortodoxiei este o sărbătoare străveche, stabilită în secolul 9, în anul 843, în timpul împărătesei bizantine Teodora, atunci când s-a pus capăt iconoclasmului, adică luptei împotriva sfintelor icoane. Atunci, s-a hotărât ca prima duminică din Postul Sfintelor Paști să fie numită Duminica Ortodoxiei în amintirea acelui moment din istoria Bisericii. Procesiunea cu sfintele icoane în Duminica Ortodoxiei nu este o noutate sau o inovație, ci o tradiție la fel de veche ca și sărbătoarea însăși, după cum vedem în icoana praznicului Duminicii Ortodoxiei în care este pictată o procesiune de slujitori și credincioși care poartă cu evlavie o icoană a Maicii Domnului cu Pruncul Iisus, în vechiul Bizanț. Este o tradiție sfântă care trebuie păstrată și promovată mai mult, ca semn de biruință împotriva iconoclasmului și a tuturor ereziilor care s-au ridicat de-a lungul secolelor împotriva Ortodoxiei”, a explicat părintele arhimandrit Paisie Teodorescu.
La final, a fost săvârșită o slujbă care a cuprins rugăciunea de sfinţire a icoanelor, iar slujitorii i-au binecuvântat pe credincioşii prezenți cu apă sfinţită, precum şi icoanele purtate de aceștia în procesiune.
Icoana Maicii Domnului - Iordănița a fost așezată la locul rânduit din curtea Bisericii Icoanei pentru a fi cinstită în continuare de numeroșii credincioși bucureșteni care și-au îndreptat, ieri, pașii și gândurile spre ea. Rândul închinătorilor a străbătut mai multe străzi din jurul Bisericii Icoanei. Cei care doresc să se închine la această icoană o pot face și astăzi, la Biserica Icoanei din Capitală. Marți, această icoană se va afla la biserica Parohiei Acoperământul Maicii Domnului - Titan, miercuri la Parohia „Sfânta Cuvioasă Parascheva” - Drumul Taberei, iar joi va fi așezată spre închinare la Catedrala Patriarhală.
Sărbătoarea Duminicii Ortodoxiei a început de sâmbătă seara la Biserica Icoanei prin oficierea slujbei Vecerniei și apoi a unei procesiuni pe același traseu spre Parcul „Grădina Icoanei”.