Duminică, 3 noiembrie, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a săvârşit Sfânta Liturghie în Parohia Olari, Protopopiatul Arad, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, se arată pe site-ul arhiepiscopiaaradului.ro.
Procesiune cu icoane în municipiul Tulcea
În Episcopia Tulcii s-a desfăşurat ieri, pentru al 11-lea an consecutiv, procesiunea religioasă dedicată Duminicii Ortodoxiei. Evenimentul a adunat creştini tulceni care, în frunte cu Preasfinţitul Părinte Episcop Visarion, au străbătut imediat după Sfânta Liturghie principalele artere ale municipiului Tulcea, în cântece specifice Postului Mare și purtând icoane în mâini.
Procesiunea a pornit la ora 12:00, din faţa Catedralei Episcopale „Sfântul Nicolae”, spre centrul vechi al municipiului Tulcea, prin dreptul istoricelor biserici tulcene („Buna Vestire” - paraclis episcopal, „Sfântul Gheorghe”, „Sfântul Grigorie Luminătorul”). La procesiune s-au adăugat preoții și slujitorii acestor biserici tulcene. Aceştia au purtat în mâini steaguri, veşminte, sfinte moaşte şi mai ales icoane mai vechi sau mai noi.
Pe parcursul pelerinajului s-au intonat imnuri religioase şi cântări specifice Postului Mare.
La procesiunea de la Tulcea, anul acesta au participat mai mulți copii și tineri care, asemenea părinților lor, au purtat în mâini iconițele cu sfinții lor ocrotitori, arătându-şi în felul acesta dragostea faţă de Biserică, respectul față de sfinți și de icoane și de valorile tradiţionale ale satului românesc.
Procesiunea s-a încheiat în faţa Catedralei Episcopale „Sfântul Nicolae”, unde Preasfinţitul Părinte Episcop Visarion a ţinut o predică în care a vorbit creştinilor adunaţi aici despre semnificaţia istorică a Duminicii Ortodoxiei, importanţa faptului de a avea astăzi o credință dreaptă şi o mărturisire pe măsura ei, atât în casă, cât și în lume. Pe treptele Catedralei Episcopale, la final s-au oficiat ectenii, s-au citit rugăciunile pentru sfințirea icoanelor, iar creștinii și icoanele au fost binecuvântați prin stropire cu apă sfințită, cântându-se imnul „Cu noi este Dumnezeu”.
Un moment impresionant a fost atunci când, la final, în semn de biruinţă a Ortodoxiei împotriva ereziilor, credincioşii, tineri şi vârstnici, împreună cu preoţii au înălţat icoanele.