Al doilea praznic împărătesc al anului calendaristic, Botezul Domnului, a fost sărbătorit cu evlavie și bucurie duhovnicească în eparhiile din Mitropolia Munteniei și Dobrogei. Chiriarhii acestora au săvârșit Sfânta Liturghie și rânduiala Sfințirii Mari a apei, binecuvântându‑i totodată pe credincioși prin stropire cu Agheasmă Mare.
Procesiune cu moaştele Sfântului Grigorie de Nyssa la Biserica „Domniţa Bălaşa“
La Biserica "Domniţa Bălaşa" din Capitală a avut loc ieri-seară o procesiune cu moaştele Sfântului Ierarh Grigorie de Nyssa, sărbătorit de credincioşii ortodocşi astăzi.
Racla cu sfintele moaşte a fost purtată în jurul bisericii după slujba Vecerniei unită cu Litia, oficiată la ora 18:00 de Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal. Moaştele Sfântului Grigorie au fost aduse la Biserica "Domniţa Bălaşa" din Grecia, în urmă cu 41 de ani. "Din mărturiile domnilor epitropi testamentari, au fost primite de familia epitropilor, pentru că familia Moscu, de fapt, care stă în legătură directă cu familia voievodului martir Brâncoveanu şi a Domniţei Bălaşa, se trăgea din Sparta, din Peloponez. Socrul academicianului Constantin Bălăceanu-Stolnici, Emanoil Hagi-Mosco, care a fost epitrop o perioadă îndelungată a acestui aşezământ, împreună cu Constantin Sturdza, cu Grigore Brâncoveanu şi cu alţi mari oameni ai acestei familii au donat bisericii aceste sfinte moaşte ale Sfântului Grigore de Nyssa înainte de moarte, prin anii 1970, deşi pe acea raclă sub formă de mască facială, în care erau păstrate aceste sfinte moaşte, o părticică din partea frontală, probabil, a Sfântului Grigore de Nyssa, poartă inscripţionat anul 1792 şi acolo spune: "ş…ţ acestea aparţin Sfântului Grigore de Nyssa", a declarat părintele Matei Zaharia, preot slujitor la Biserica "Domniţa Bălaşa" din Capitală. Astăzi, de sărbătoarea Sfântului Ierarh Grigorie de Nyssa, Sfinta Liturghie va fi oficiată de Preasfinţitul Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal.