Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Procesiune cu moaştele Sfântului Simeon
„Recunoaşterea păcatelor proprii este lucrul cel mai de seamă în viaţa unui creştin. În al doilea rând, trebuie să recunoaştem că viaţa noastră fără Hristos Domnul este o viaţă fără sens. Să împlinim atât duhul pocăinţei, cât şi recunoaşterea lui Hristos, ca centru al vieţii noastre de rugăciune.“ - Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei
Mii de credincioşi din Piatra Neamţ şi din parohiile învecinate au participat luni, 23 iunie, la tradiţionalul pelerinaj cu icoana Sfântului Ioan Botezătorul şi cu racla în care se află capul Sfântului Simeon din Muntele Minunat. După ce la Biserica „Sfântul Ioan“ - Domnesc din Piatra Neamţ s-a oficiat, de la ora 18:00, slujba Vecerniei unită cu Litia, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a condus procesiunea pe străzile din oraş.
Credincioşii au trecut pe la Teatrul Tineretului - rondul peste râul Cuiejdi - Biserica „Sfântul Mare Mucenic Mina“ - strada Petru Rareş - Biserica „Sfinţii Trei Ierarhi“ - Consiliul Judeţean Neamţ şi s-au întors apoi la Biserica „Sfântul Ioan“ - Domnesc. „Cu participarea noastră în această seară, am format un nor de mărturisitori, o prezenţă a celor care cred în Domnul nostru Iisus Hristos, o cinstesc pe Maica Domnului şi-i cinstesc pe sfinţii Cerului. Suntem mulţi, suntem puţini, singur Dumnezeu ştie ce se află în inimile celor care ne-am întâlnit. Cu certitudine, însă, că felul dumneavoastră smerit de a vă mărturisi credinţa aduce după sine roada mărturisirii“, a punctat Înaltpreasfinţitul Teofan.
Acesta a mai spus că, fără a avea pretenţia sfinţeniei, nădăjduieşte că cei prezenţi la eveniment au fost părtaşi la sfinţenia Cerului. „Să nu uităm cele trei cuvinte pe care ni le grăiesc sfinţii pe care îi cinstim astăzi. Recunoaşterea păcatelor proprii este lucrul cel mai de seamă în viaţa unui creştin. În al doilea rând, trebuie să recunoaştem că viaţa noastră fără Hristos Domnul este o viaţă fără sens. Să împlinim atât duhul pocăinţei, cât şi recunoaşterea lui Hristos, ca centru al vieţii noastre de rugăciune. Nădăjduim astfel că, rugându-L pe Dumnezeu să coboare asupra noastră această triadă de daruri, vom avea şi noi împlinită, măcar minimal, exigenţa creştină în această viaţă şi vom dobândi şi împărăţia cerurilor“, a încheiat Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.
Pelerinajul cu sfinte moaşte a fost prilejuit de sărbătoarea Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, ocrotitorul oraşului Piatra Neamţ.
Moaştele Sfântului Simeon din Muntele Minunat, un ascet al secolului al VI-lea, pomenit în fiecare an pe data de 24 mai, au fost donate de către Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare mănăstirii Neamţ, aici aflându-se şi în prezent.