De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Procesiune cu moaștele și icoana Sfântului Cuvios Antonie cel Mare în Centrul Vechi
La Biserica „Sfântul Anton”-Curtea Veche, Paraclis Patriarhal, au debutat joi, 16 ianuarie 2020, evenimentele religioase dedicate cinstirii Sfântului Cuvios Antonie cel Mare, ocrotitorul spiritual al Bisericii Domneşti din centrul Capitalei. Astfel, în ajunul sărbătorii hramului a avut loc tradiţionala procesiune cu icoana făcătoare de minuni a Sfântului Antonie, alături de care a fost purtată şi racla cu sfintele moaşte ale cuviosului egiptean, aflată în patrimoniul spiritual al Bisericii „Sfântul Anton”-Curtea Veche din vara anului 2017.
Icoana şi moaştele sfântului au fost purtate de preoţii de la Biserica Domnească până la locul fostei biserici ce a adăpostit icoana Sfântului Antonie. Aici a fost săvârșită slujba Acatistului Sfântului Cuvios Antonie.
„Este una dintre cele mai importante sărbători pentru noi. De un deceniu organizăm la Biserica «Sfântul Anton»-Curtea Veche o procesiune cu icoana făcătoare de minuni a Sfântului Antonie, de la biserica istorică spre locul pe care a fost o altă biserică ce a ars în secolul 19 şi care a purtat numele sfântului. De trei ani, alături de icoana făcătoare de minuni, preoţii poartă în procesiune şi racla cu un fragment din moaştele Sfântului Antonie cel Mare. După slujba Acatistului, atât icoana, cât şi racla cu sfintele moaşte au fost aşezate spre închinare credincioşilor într-un loc special amenajat, alături de moaştele Sfântului Ierarh Miron, Episcopul Cretei. Sfântul Antonie cel Mare este chemat în ajutor de mulţi credincioşi deoarece aceștia au foarte mare evlavie la el”, ne-a declarat părintele Gheorghe Zaharia, parohul Bisericii „Sfântul Anton”-Curtea Veche, Paraclis Patriarhal.
La biserica din centrul istoric va fi săvârșită pe 17 ianuarie, Sfânta Liturghie spre cinstirea Sfântului Antonie cel Mare. Răspunsurile liturgice vor fi oferite de membri ai Grupului psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale. Numeroși credincioși din București, dar și din împrejurimile Capitalei au venit să aducă prinos de cinstire sfântului, care le este grabnic ajutător în încercările vieții.