De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Procesiune de hram la Biserica „Sfântul Pantelimon”-Foişorul de Foc din București
Biserica „Sfântul Pantelimon”-Foișorul de Foc din Protoieria Sector 2 Capitală își cinstește marți, 27 iulie 2021, ocrotitorul spiritual. În ajunul sărbătorii a avut loc o procesiune pe străzile din jurul bisericii cu sfintele moaște ale Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, aflate în patrimoniul sacru al parohiei, și ale Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica, Episcopul Râmnicului, aduse special pentru această sărbătoare din inima Bucureștiului, de la mănăstirea ilfoveană Cernica.
Credincioșii bucureșteni și pelerini au venit luni-seară la biserica din vecinătatea Foișorului de Foc să se închine cu evlavie la moaștele Sfântului Doctor fără de arginți Pantelimon și ale Sfântului Ierarh Calinic, ocrotitorul Cernicăi, pentru a lua întărire duhovnicească și pentru tămăduirea de boli.
După aducerea raclei cu cinstitele moaște ale Sfântului Ierarh Calinic de către o delegație a vestitei lavre ilfovene, condusă de protosinghelul Vasile Pîrjol, starețul Mănăstirii Cernica, slujitorii parohiei împreună cu părintele stareț au mers la Centrul de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie” din vecinătatea bisericii, unde personalul medical și pacienții internați aici au primit binecuvântarea sfântului.
În continuare, după așezarea sfintelor moaște şi a icoanei Sfântului Ierarh Calinic de la Mănăstirea Cernica, zugrăvită de părintele Sofian Boghiu, împreună cu moaștele Sfântului Mare Mucenic Pantelimon în baldachinul frumos împodobit din incinta bisericii spre închinarea credincioșilor, a fost săvârșită slujba Vecerniei, Litiei și Acatistului.
În cuvântul rostit cu acest prilej, protos. Vasile Pîrjol, starețul Mănăstirii Cernica, a subliniat că cei doi sfinți sunt modele de trăire duhovnicească. „Sfântul Pantelimon vine și ne stă în față ca o pildă de viețuire și de mărturisire. Sfântul Pantelimon se bucură de o anumită atenție și evlavie pentru că este vindecător de boli. Sfinții, în ziua lor de prăznuire, așa cum spun Sfinții Părinți, merg mai cu dinadinsul înaintea lui Dumnezeu și cer ca toți cei care îi cinstesc să capete liniște, pace, bucurie, râvnă, dragoste, iertare și se roagă ca fiecare dintre ei să se mântuiască. Este mare lucru să-i avem pe ocrotitorii noștri spirituali ca rugători înaintea lui Dumnezeu. (...) Totodată, Sfântul Calinic de la Cernica, fiind un sfânt bucureștean, și el tot o mucenicie a săvârșit, cea a călugăriei. Este o mucenicie să rabzi până la moarte, să îngădui până la moarte, să duci crucea până la sfârșit. Cei desăvârșiți sunt cei care se mântuiesc ei înșiși, dar mântuiesc și pe alții din jurul lor. Asemenea harismă, putere și dar a avut și Sfântul Ierarh Calinic, mare părinte duhovnicesc, mare patriot și filantrop al vremii sale. Cinstirea acestor doi sfinți ne determină și pe noi ca măcar în parte să urmăm puțin din exemplul lor, atât din cel al mărturisirii, cât și din cel al trăirii lor duhovnicești”.
La final, toți cei prezenți au aprins candele și, la ceas de seară, în bătăi de toacă și cântări duhovnicești, au pornit pe străzile din împrejurimi cu moaștele Sfântului Mare Mucenic Pantelimon și ale Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica. Pe lângă latura duhovnicească, procesiunea s-a desfășurat și în memoria persoanelor care au trecut la Domnul în urma infectării cu noul coronavirus, precum și a părintelui Marian Constantinescu (1960-2020), fost preot paroh, trecut la cele veșnice anul trecut.