De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Procesiune în Buzău și Vrancea, mângâiere pentru credincioși în vremuri grele
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian, în Eparhia Buzăului și Vrancei, a avut loc în perioada 26-27 martie o procesiune cu icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la mănăstirea vrânceană Valea Neagră și cu moaștele Sfinților Nectarie de la Eghina și Haralambie.
Procesiunea a fost organizată la cererea Asociației Femeilor Ortodoxe din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei. În cele două zile, fără a se opri, procesiunea a străbătut peste 1.000 de kilometri și a binecuvântat 190 de parohii, parcurgând aproape toate văile și localitățile dintre hotarele eparhiei.
Icoana și sfintele moaște au fost primite cu mare bucurie atât de credincioși, cât și de autoritățile locale.
„Apreciez foarte mult implicarea Asociației Femeilor Ortodoxe din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei în viața comunității noastre. M-am bucurat să aflu de organizarea procesiunii din 26-27 martie, cu icoana Maicii Domnului de la Valea Neagră și cu moaștele celor doi sfinți, Nectarie de la Eghina și Haralambie. Suntem în Postul Mare și gândurile noastre trebuie să se îndrepte și mai mult către cele sfinte”, a declarat Cătălin Toma, președintele Consiliului Județean Vrancea.
În anumite localități, procesiunea a fost întâmpinată de primarii acestora, care, în unele cazuri, au însoțit convoiul până la ieșirea din ultimul sat al comunității. Astfel, Silviu Pintilie, primarul uneia dintre cele mai mari comune din Vrancea, Vidra, a exprimat în numele satelor ce compun comuna recunoștința pentru organizarea acestei procesiuni atât de așteptate de toți creștinii.
Edilul municipiului Râmnicu Sărat, Sorin Cîrjan, a întâmpinat procesiunea în fața primăriei, împreună cu angajați ai instituției. „Pentru râmniceni, care au ales cu mulți ani în urmă ca Maica Domnului să le fie ocrotitoare, orice eveniment legat de numele său capătă o importanță aparte. Am simțit în multe momente, mai ales în această perioadă dificilă, că rugăciunile ei către Domnul nostru Iisus Hristos ne-au ajutat și ne-au adus alinare”, a spus primarul Sorin Cîrjan.
Președinta Asociației Femeilor Ortodoxe, Ana Săcrieru, a făcut referire la modul în care s-a realizat evenimentul, mulțumind ierarhului locului și tuturor celor care au făcut posibilă organizarea acestei procesiuni.
Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a precizat că procesiunea din primăvara acestui an, desfășurată între praznicul Bunei Vestiri și Duminica Sfântului Grigorie Palama - „luminătorul Ortodoxiei”, este o „bună vestire” din partea Maicii Domnului cu privire la izbăvirea de pandemia pe care o traversăm.
Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Valea Neagră a fost dăruită acestui așezământ monahal de către Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului, cu ocazia întemeierii mănăstirii, la mijlocul secolului al 18-lea, fiind o îmbinare a celor două tipuri iconografice: Hodighitria („Povățuitoarea” sau „Îndrumătoarea”) și Eleusa („Milostiva”). De-a lungul timpului, icoana a fost scoasă în procesiune de mai multe ori și a ajuns până în satele din Câmpia Dunării, ajutorul său nelăsându-se așteptat în vremuri de epidemie.