Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, a participat duminică, 15 decembrie, la Sfânta Liturghie de la Catedrala Mitropolitană din Timișoara, rostind un cuvânt de învățătură. În această
Procesiune în Suceava cu cinstitele moaște ale Sfântului Ioan cel Nou
Marți, 31 martie 2020, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a avut loc în municipiul Suceava o procesiune cu moaștele Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou. Pe tot traseul s-au rostit rugăciuni pentru cei infectaţi de noul coronavirus, pentru personalul medical, pentru cei care mențin ordinea publică, precum și pentru toți locuitorii municipiului.
Procesiunea a pornit de la Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Ioan cel Nou”, sfintele moaște fiind așezate pe o platformă împodobită cu flori. Din partea arhiepiscopiei au participat Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, și un număr redus de preoți. Traseul a urmat, pe rând, mai multe cartiere ale orașului, însă fără staționări; în dreptul bisericilor, sfintele moaște au fost întâmpinate în sunet de clopot. Un moment emoționant l-a reprezentat scurta trecere prin curtea Spitalului Municipal Suceava, acolo unde mulți pacienți așteaptă vindecarea.
„Ne-am rugat astăzi ca el să mijlocească cu mai multă osârdie înaintea lui Dumnezeu, să ridice cât mai grabnic această neputinţă de deasupra acestui oraş, de deasupra întregii ţări şi de pe lumea toată. Ne-am rugat lui cu credinţă, că nu pentru rugăciunile noastre, ci pentru mai bine-primitele rugăciuni ale lui, ale celui care a bineplăcut lui Dumnezeu, Dumnezeu Se va milostivi spre noi. Este vreme de rugăciune mai stăruitoare, dar şi de mai multă faptă bună. Suceava este un oraş cu oameni minunaţi, inimoşi, oameni calzi şi buni. Aceştia v-au primit de foarte multe ori şi v-au fost gazdă minunată. Aici, în Bucovina, v-aţi odihnit de multe ori trupeşte, aici, în Bucovina, mănăstirile v-au adus linişte şi odihnă sufletească. Aici, în Bucovina, ochiul dumneavoastră s-a bucurat văzând frumoasele ouă încondeiate, frumosul port bucovinean, sau văzând atât de minunatele picturi ale mănăstirilor noastre. Acum, Suceava este cea care are nevoie de dumneavoastră. Fiţi alături de noi! Împreună ajutăm Suceava ca, după ce va trece toată această durere şi toată această neputinţă, Bucovina, încă o dată, să vă primească cu aceeaşi dragoste pe meleagurile sale”, a arătat Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul. Pe tot traseul s-au rostit rugăciuni pentru cei bolnavi, pentru personalul medical, pentru cei care mențin ordinea publică și pentru toți locuitorii Sucevei, atât de greu încercați în aceste zile. A fost o rugăciune a inimilor, făcută cu multă sobrietate, cu discreție, fără participarea fizică a credincioșilor, aceștia rugându-se din locuințele lor. În aceste vremuri de criză, de tulburare și de neliniște, Biserica Ortodoxă îndeamnă la mai multă rugăciune unii pentru alții, la solidaritate, precum și la respectarea măsurilor de protecție, inspirând încredere și speranță în rândul populației.
„Nimic nu se întâmplă fără știința și îngăduința lui Dumnezeu”
Cu smerenie, dragoste și nădejde unul pe altul întărindu-ne, birui-va, încă o dată, Viața!
Spun cu durere, dar și cu multă nădejde: deși ne e greu, să punem în inimă credința tare că nimic nu se întâmplă fără știința și îngăduința lui Dumnezeu. Și, pe cât de mare va fi pocăința noastră, mărturisirea neputinței noastre înaintea Lui, pe atât de repede va veni și izbăvirea. Domnul vrea întoarcerea noastră către El. Și cu El fiind, moartea nu mai are putere. El este Viața și Lumina și Izbăvirea noastră. Și a promis că va fi cu noi, în toate zilele, până la sfârșitul veacurilor.
Și îi rog din suflet pe credincioșii din Bucovina: Nu vă pierdeți nădejdea! Cu noi este Dumnezeu, așa cum cântăm în Postul Mare! Se fac rugăciuni în toate mănăstirile și bisericile pentru voi! Chemați și voi în rugăciune pe Maica Domnului, pe toți sfinții și pe sfinții care ocrotesc Bucovina: Sfântul Voievod Ștefan, Sfinții Ierarhi Leontie și Iacob Putneanul, Sfinții Cuvioși Daniil Sihastru și Sila, Paisie și Natan. Ei vor mijloci pentru noi înaintea Domnului! Cu smerenie, dragoste și nădejde unul pe altul întărindu-ne, birui-va, încă o dată, Viața!
Să fie așa cum i-am cunoscut în anii din urmă, încă mai bine decât până acum: iubitori de Dumnezeu și conștiincioși în lucrare acolo unde El i-a rânduit în lumea aceasta, luminoși la chip și senini în încercări, săritori la nevoile altora, neuitători de port și grai strămoșesc, cum le șade bine, dintotdeauna, bucovinenilor. Oameni frumoși, într-un cuvânt! Și curajoși, și dârji ca bradul de munte! Așa cum Îi place lui Dumnezeu!
† Damaschin Dorneanul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor