De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Procesiune la hramul Mănăstirii Bistrița-Neamț
Obștea Mănăstirii Bistriţa din judeţul Neamţ a continuat bucuria prilejuită de marele praznic al Învierii, cu prilejul sărbătoririi celui de-al doilea hram - „Izvorul Tămăduirii”. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Cu prilejul marii sărbători, icoana făcătoare de minuni a Sfintei Ana, ce datează din anul 1401, a fost scoasă din incinta lăcaşului de cult şi aşezată în curtea mănăstirii, spre închinare, pe toată durata slujbei.
În cuvântul de învăţătură rostit după citirea Sfintei Evanghelii, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul a vorbit despre cinstirea Maicii Domnului: „Inima Maicii Domnului a fost nebiruită de nici o frică sau seducție a acestei lumi. În slujirea ei adâncă și plină de dragoste către Dumnezeu, Maica Domnului a împlinit ceea ce Adam și Eva trebuiau să împlinească. Prin icoana Maicii Domnului, Dumnezeu ne arată ce ar fi fost Adam și Eva dacă nu ar fi ascultat cuvântul șarpelui mai mult decât pe Dumnezeu. Hristos vrea să o cinstim pe Maica Domnului, să ne rugăm ei, pentru ca să înțelegem ce puteri vrea să dea Dumnezeu omului și că și în noi, cu ajutorul Preasfintei Fecioare, se poate împlini această fericire pe care Maica Domnului a lucrat-o: «Fericiţi sunt cei ce ascultă cuvântul lui Dumnezeu şi-l păzesc pe el»”.
La finalul Liturghiei, arhim. Luca Diaconu, stareţul Mănăstirii Bistriţa, a mulţumit ierarhului și tuturor celor prezenţi pentru împreuna-rugăciune, după care a urmat slujba Aghesmei mici, oficiată de Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, la finalul căreia credincioşii prezenţi au fost stropiți cu apă sfinţită. În continuare, în glasul clopotelor şi al toacei, a avut loc procesiunea cu icoana făcătoare de minuni a Sfintei Ana în jurul bisericii cu hramurile „Adormirea Maicii Domnului” şi „Izvorul Tămăduirii”.