Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Procesiune la Patriarhie cu veşmântul Sfintei Parascheva
La Catedrala Patriarhală se va desfăşura joi, 13 octombrie 2016, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, o procesiune cu veşmântul Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iaşi. Deoarece numeroşi credincioşi bucureşteni nu au posibilitatea să ajungă la Iaşi pentru a participa la sărbătoarea sfintei, pe „Colina Bucuriei” vor fi organizate mai multe manifestări religioase închinate ocrotitoarei Moldovei.
Pe 13 octombrie, la Catedrala Patriarhală, un sobor de slujitori va oficia de la ora 16:00 slujba Privegherii (Vecernia unită cu Litia şi Utrenia), apoi icoana Cuvioasei Parascheva şi racla cu veşmântul acesteia din Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” al Reşedinţei Patriarhale vor fi purtate în procesiune în jurul catedralei. „Anul acesta, de sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iaşi, întrucât este o sfântă foarte cunoscută şi mult folositoare pentru binecredincioşii creştini, în Catedrala Patriarhală va fi oficiată slujba Privegherii, adică Vecernia unită cu Litia şi în continuare slujba Utreniei. La sfârşitul acestei slujbe, după Slavoslovia Mare vom face o procesiune cu veşmântul Sfintei Parascheva care se află în paraclisul istoric al Reşedinţei Patriarhale. Veşmântul sfintei se află în acest paraclis din anul 2008, când Preafericitul Părinte Patriarh Daniel l-a adus de la Iaşi. De atunci nu a mai fost scos în procesiune niciodată, joi va fi pentru prima dată. Vom folosi acest prilej pentru cinstirea Sfintei Parascheva, care din 1955 este cinstită în toată ţara noastră. Până atunci ea se bucura doar de o cinstire locală. Dar noi ştim că Sfânta Parascheva nu este cinstită numai în Biserica Ortodoxă Română, ci şi în Bisericile Ortodoxe din Balcani (Serbia, Bulgaria, Grecia)”, ne-a declarat arhim. Clement Haralam, Mare eclesiarh al Catedralei Patriarhale.
Sfânta Cuvioasă Parascheva s-a născut în satul Epivata din Tracia, nu departe de Constantinopol, și a trăit în prima jumătate a veacului al 11-lea. A fost crescută de părinţi în frică de Dumnezeu şi în deprinderea faptelor bune creştineşti, dar mai ales în deprinderea rugăciunii, a postului şi a milosteniei. După mulţi ani petrecuţi în aspre nevoinţe în pustia Iordanului, pe când avea 25 de ani, s-a întors în patria sa unde a mai trăit încă doi ani în post şi rugăciune, apoi şi-a dat obştescul sfârşit. În anul 1235, moaștele sfintei au fost luate de împăratul Ioan Asan al II-lea, al românilor și bulgarilor (1218-1241), și au fost așezate cu cinste la Târnovo. În 1393 au fost strămutate la Belgrad, apoi, în 1521, au fost aduse la Constantinopol. Voievodul Vasile Lupu (1634-1653) le-a adus din Constantinopol la Iași, în anul 1641, la Mănăstirea „Sfinţii Trei Ierarhi”. Astăzi, moaştele Sfintei Parascheva se află în Catedrala Mitropolitană din Iaşi.