Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Procesiune pentru Sfântul Antonie cel Mare
Biserica domnească de la Curtea Veche cu hramurile "Buna Vestire" şi "Sfântul Antonie cel Mare" îşi sărbătoreşte astăzi, 17 ianuarie, ocrotitorul spiritual.
Sărbătoarea a început ieri după-amiază cu scoaterea în procesiune a icoanei făcătoare de minuni a Sfântului Cuvios Antonie cel Mare până la locul unde s-a aflat biserica ce a ars în incendiul din anul 1847.
Un sobor de preoţi şi diaconi a săvârşit aici Acatistul Sfântului Antonie cel Mare. La finalul slujbei, pr. consilier patriarhal Ciprian Apetrei, slujitor al acestei parohii şi director al Agenţiei de ştiri Basilica, a vorbit despre importanţa procesiunii ca început al pelerinajului fiecărui credincios întru sărbătoarea hramului Sfântului Antonie cel Mare şi a subliniat respectul pe care trebuie să-l arătăm faţă de trecut: "Vă aşteptăm, cu aceeaşi evlavie, să răspundeţi prezent atunci când sfântul vă cheamă la ziua lui de prăznuire, la ziua de dragoste creştină, pentru că sfântul ne ajută şi ne aduce binecuvântare. Să nu uităm niciodată trecutul, locul de unde a venit icoana la noi şi să păstrăm acest loc în grijă şi să-i învăţăm şi pe alţii să aibă grijă de locul acesta că e loc sfânt, întrucât aici a fost o biserică".
Icoana Sfântului Antonie cel Mare a fost aşezată apoi spre cinstire în clădirea care adăposteşte şi clopotniţa bisericii. Aceasta rămâne în acest spaţiu până în această seară, când va fi adusă în lăcaşul de cult. Sărbătoarea a continuat cu slujba Vecerniei unită cu Litia.
Astăzi, începând cu ora 7:30 se săvârşesc Acatistul Sfântului Antonie cel Mare, slujba Utreniei, începând cu ora 8:00, urmată de Sfânta Liturghie.
Acest lăcaş de cult ce ascunde o istorie zbuciumată este ctitoria domnitorului Mircea Ciobanu şi a soţiei sale, Doamna Chiajna. Abia construit şi pictat, lăcaşul de cult al Curţii Domneşti din Bucureşti a fost incendiat din cauza pârjolirii Bucureştiului de către oştile lui Sinan Paşa. De asemenea, alte incendii au avut loc în august 1712, în februarie 1718 sau în martie 1847, când a ars complet şi nu a mai fost refăcut. Biserica de la Curtea Veche a preluat hramul fostului lăcaş şi adăposteşte şi o icoană a Sfântului Antonie salvată în mod miraculos din incendiu. Primul hram al bisericii bucureştene este "Buna Vestire" şi a fost dat de către ctitorii acesteia.