Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Procesiune și Liturghie arhierească la Otopeni
Credincioșii ilfoveni au participat în perioada 7-8 septembrie la hramul Bisericii „Nașterea Maicii Domnului” din Otopeni. Înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a participat la procesiunea de luni-seară și a săvârșit Sfânta Liturghie ieri, în ziua hramului.
Hramul monumentalei biserici din centrul orașului Otopeni a fost binecuvântat anul acesta de prezența moaștelor Sfinților Împărați Constantin și Elena, aduse de la Catedrala Patriarhală, și ale Sfântului Ioan Gură de Aur, aduse de la Reședința Patriarhală.
Procesiunea cu cele două racle a avut itinerar bisericile din Otopeni. Prima a fost Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin și Elena” a Parohiei Odăi, unde s-a săvârșit Acatistul Sfinților Împărați Constantin și Elena. A urmat Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” - Parohia Otopenii de Jos, unde s-a săvârșit Vecernia. Și apoi, pentru ca procesiunea să își atingă punctul final și cel mai important, alaiul a ajuns la Biserica „Nașterea Maicii Domnului” - Parohia Otopeni, unde s-au săvârșit Litia și slujba Privegherii. Sub protia Preasfințitului Timotei Prahoveanul, înconjurat de toți preoții Protopopiatului Ilfov Nord, procesiunea din Otopeni a adus bucurie și mângâiere numeroșilor credincioși prezenți la momentul de rugăciune. Pe parcursul pelerinajului, Corul Protopopiatului Ilfov Nord a interpretat, împreună cu toţi credincioşii, troparele sfinţilor și alte cântări.
„Bucurie și speranță pentru oamenii care se roagă mult”
Ieri, în ziua hramului, s-a săvârșit Sfânta Liturghie pe un podium amplasat pe scările din fața bisericii închinate Maicii Domnului. În cadrul sfintei și dumnezeieștii slujbe, PS Timotei Prahoveanul a ținut un cuvânt de învățătură despre importanța sărbătorii Nașterii Maicii Domnului, despre Sfinții Împărați Constantin și Elena și despre Sfântul Ioan Gură de Aur. Referindu-se la sărbătoarea de ieri, Preasfinția Sa a menționat: „Bucurie pentru toată lumea a însemnat acest moment al nașterii Maicii Domnului, și evenimentele care au urmat, Buna Vestire și apoi atenta grijă a Celei Preacurate față de Fiul lui Dumnezeu coborât din cer ca să se facă Om, pentru ca pe oameni să-i ducă la Dumnezeu. Este cunoscută grija ei, durerea ei de mamă, sabia care i-a străbătut inima atunci când L-a văzut pe Fiul ei răstignit, dar și bucuria Învierii”. Nașterea Maicii Domnului este „bucurie și speranță pentru oamenii care se roagă mult, pentru cei care sunt stăruitori în rugăciunea și în credința lor, pentru cei care așteaptă cu multă nădejde ca Dumnezeu să trimită binecuvântarea Lui dintru înălțimea Sfântului Său Locaș. Câte din familiile de astăzi se mai pot asemăna cu familia Drepților Ioachim și Ana, părinții Fecioarei Maria, care și-au dorit atât de mult nașterea unui prunc, pe care l-au educat în frică de Dumnezeu și l-au încredințat Templului? Acum, cele mai multe familii își omoară copiii, înainte de naștere. Câte crime nu s-au consumat în acest mod? Multe milioane de avorturi, numai la noi în țară, și parcă acest sânge al copiilor neînsuflețiți alungă binecuvântarea lui Dumnezeu de la noi”, a mai spus PS Timotei Prahoveanul.
La Sfânta Liturghie, PS Timotei Prahoveanul a hirotonit diacon pe tânărul teolog Dumitru Sorin Stoian, inspector eparhial în cadrul Sectorului cultural și comunicații media al Arhiepiscopiei Bucureștilor, pe seama Parohiei Dragomirești Deal, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, din Protopiatul Ilfov Sud. Ca semn de binecuvântare, credincioșilor le-au fost împărțite 1.000 de exemplare ale pliantului „Moaştele Sfântului Ioan Gură de Aur, Arhiepiscopul Constantinopolului”.
Biserica „Nașterea Maicii Domnului” din Otopeni se află în șantier, pictura sfântului locaș fiind în stadiu de finalizare. În luna decembrie a anului trecut, a fost sfințit paraclisul închinat Sfinților Brâncoveni, aflat la demisolul bisericii. Biserica a fost ridicată prin stăruința pr. paroh Cristian Burcea, protopopul Protoieriei Ilfov Nord, și a primarului din Otopeni, Silviu Constantin Gheorghe.