Sub genericul „Hristos se naşte, slăviţi‑L”, duminică, 15 decembrie, în Sala Mare a Palatului Culturii „Theodor Costescu” din Drobeta-Turnu Severin, a avut loc tradiționalul concert de colinde susținut
Procesiune şi rugăciuni pentru izbăvirea de molimă la Putna
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, în Duminica a 4-a din Postul Mare, obștea Mănăstirii Putna a făcut o procesiune în jurul așezământului monahal.
Părinții mănăstirii au purtat în procesiune icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, icoanele Sfinților Ștefan cel Mare și Iacob Putneanul, racla cu sfintele moaște ale Sfântului Iacob Putneanul și moaște ale altor sfinți.
Procesiunea a înconjurat mănăstirea, cu patru opriri, când s-au rostit ectenii cu cereri pentru încetarea molimei. La intrarea în biserica voievodală, în fața icoanei Maicii Domnului, părintele stareț a citit rugăciunea specială pentru încetarea noii epidemii, rugăciune rânduită să fie citită în această perioadă în Patriarhia Română. La final, arhim. Melchisedec Velnic a rostit un cuvânt, atât pentru monahii din obște, cât și pentru cei care ascultă pe internet slujbele de la mănăstire: „Am săvârșit această procesiune plecând genunchii și fruntea, cerând de la Bunul Dumnezeu milă și îndurare «pentru întregul Adam», așa cum spune Sfântul Sofronie Saharov, adică pentru întreaga lume. Pentru că în întreaga lume este multă teamă. Este o îngăduință sau o lucrare a lui Dumnezeu – tainele Lui nu le știm. Suntem datori să ne întoarcem către noi înșine. Fiecare să se cerceteze pe sine și să vadă cu ce a contribuit la mila și bunătatea lui Dumnezeu față de noi, sau la întoarcerea feței lui Dumnezeu de la noi. Să luăm aminte mai mult la noi înșine. Dumnezeu vrea să fim cât mai aproape de El. Și ca să fim aproape de El, trebuie ca păcatul să fie departe de noi”, a arătat arhimandritul Melchisedec Velnic. (Silviu Dascălu)