Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Procesiunea cu moaștele Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou a ajuns la final
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, în ultimele zile racla cu moaștele Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou a fost purtată în procesiune în întreg județul Suceava. Și astăzi, 13 octombrie 2021, călătoria Sfântului prin eparhie a adus multă lumină și bucurie în sufletele celor care caută mângâiere în această perioadă de grea încercare.
Procesiunea cu moaștele Sfântului Ioan a început de la Catedrala Arhiepiscopală, imediat după rostirea rugăciunilor speciale pentru sănătate și pentru încetarea răspândirii bolii molipsitoare, și s-a îndreptat către localitățile Salcea și Dumbrăveni.
Delegația care a însoțit racla, formată din slujitori de la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava și din clerici de la Centrul Eparhial, a fost condusă de arhimandritul Melchisedec Velnic, exarh al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și stareț al Mănăstirii Putna. Însoțită de protoiereii Protopopiatelor Suceava I, Suceava II și Fălticeni, procesiunea a străbătut localitățile județului, poposind pentru un scurt moment de rugăciune la: Mănăstirea Probota, Unitatea medico-socială „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Dolhasca, Mănăstirea Cămârzani, Centrul de Îngrijiri Paliative din Vadu Moldovei, Căminul de bătrâni din Bogdănești, Mănăstirea Râșca, Mănăstirea Sihăstria Râșcăi, Biserica Sfinții Trei Ierarhi Slătioara, Așezământul Social „Sfântul Andrei” din Fălticeni, Spitalul Municipal Fălticeni, Mănăstirea Buciumeni, Căminul de bătrâni Suha – Mălini, Mănăstirea Slatina, Spitalul Orășenesc Gura Humorului, Mănăstirea Voroneț, Mănăstirea Humor. Pe drumul de întoarcere, moaștele Sfântului Ioan au binecuvântat credincioșii parohiilor din localitățile Cacica, Botoșana și Mihoveni.
Credincioși de toate vârstele, monahi și monahii, personalul medical și toți cei care au primit vizita Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou l-au întâmpinat pe acesta cu multă bucurie și evlavie, purtând în mâini icoane, lumânări aprinse și flori.
Atât la Mănăstirea Cămârzani, cât și la Mănăstirea Sihăstria Rășcăi a fost săvârșită Slujba Acatistului Sfântului Ioan cel Nou, în prezența obștilor monahale și a credincioșilor veniți să-l cinstească pe ocrotitorul Cetății Sucevei.
Slujitori de la Catedrala Arhiepiscopală au oferit din florile care au însoțit racla sfântului personalului și celor care poartă de grijă bolnavilor în această perioadă dificilă.
După reașezarea sfintelor moaște în baldachinul din Biserica „Sfântul Gheorghe”, arhimandritul Melchisedec Velnic le-a mulțumit celor implicați în buna desfășurare a procesiunii. „După 3 zile de pelerinaj cu sfintele moaște ale Sfântului Ioan cel Nou prin eparhia noastră se cuvine să aducem mulțumire Preabunului Dumnezeu, pentru binefacerile pe care le-a revărsat asupra creștinilor. Mulțumire se cuvine să aducem Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic. Iar eu personal îi mulțumesc, pentru că a rânduit ca în această zi, cea de-a treia, să fac parte din delegația care a însoțit sfintele moaște în eparhie. (…) Mulțumiri autorităților care ne-au sprijinit și care ne-au deschis calea, jandarmeriei Suceava și Poliției Suceava care ne-au condus din localitate în localitate și în mod deosebit celor care au fost prezenți cu noi. (…) Mulțumim și mănăstirilor, preoților de la parohii care până acum, în noapte târziu, au stat și ne-au așteptat ca să ajungem cu sfintele moaște. Sfântul Ioan pe fiecare să-l mângâie, să-l ocrotească, fiecăruia să-i dăruiască din bunătățile de care el s-a învrednicit. Să ne dea și nouă tărie, statornicie în dreapta credință, râvnă și dragoste către toată fapta cea bună și să nu uităm că bunătatea blândețea dragostea; fapta cea bună nu este altceva decât gândirea lui Dumnezeu înfăptuită de noi oamenii.”
Părintele exarh le-a vorbit celor prezenți și despre momentele emoționante în care Sfântul a fost primit în eparhie. „Pentru noi, clericii, a fost o bucurie, dar pentru credincioși a fost o binecuvântare. I-am văzut cu toții în genunchi, i-am văzut cum ne primeau cu multă bucurie și cu multă dragoste și am văzut la ei permanent o lacrimă, o floare și o lumânare. Căci ei au simțit că jertfa aceasta este bine primită înaintea lui Dumnezeu. Au fost localități unde pentru prima dată Sfântul a poposit în mijlocul credincioșilor, a pelerinilor noștri, a creștinilor noștri buni. Facă bunul Dumnezeu ca dragostea și râvna să fie primită, ca boala și suferința să dispară. Facă bunul Dumnezeu ca prin mâna întinsă Sfântului Ioan, mucenicul care, așa ca și Sfântul Spiridon al Trimitundei, merge și izbăvește pe creștini, de aceea talpa papucilor Sfântului Spiridon se roade în fiecare an. Așa și Sfântul Ioan al nostru a mers din localitate în localitate, a binecuvântat și sunt convins că mulți au primit și tămăduiri. S-au vindecat unii creștini pentru că dragostea, credința lor, simplitatea lor cu care ei au îngenuncheat înaintea sfântului, toate acestea nu au fost trecute cu vederea de Sfântul Mucenic Ioan.”
Mulțumind tuturor celor ce au sprijinit acest demers prin rânduirea celor necesare ca toate să se plinească deplin, ne rugăm lui Dumnezeu ca pentru rugăciunile Sfântului Său Mucenic Ioan să le împărtășească din recunoștința, nădejdea și bucuria pe care am simțit-o în ochii și inimile credincioșilor în aceste zile!