Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a săvârșit duminică, 12 ianuarie 2025, Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală din București. În cuvântul de
Procesiunea de 150 km, o tradiţie de secole în Rusia
La începutul lunii iunie, în Eparhia de Veatka, Rusia, s-a desfăşurat procesiunea anuală numită „Velikoreţki“ (Râul mare), închinată Sfântului Nicolae, anunţă Serviciul de presă al Eparhiei de Veatka, informează www.vyatskaya-eparhia.ru/. În procesiune este purtată copia icoanei Sfântului Nicolae, găsită în mod miraculos într-o pădure, de un ţăran, la sfârşitul secolului al XIV-lea. Procesiunea începe în oraşul Kirov şi continuă prin localităţile, pădurile şi colinele de pe malurile râului Veatka, până în satul Velikoreţki, situat pe malul râului Velikaia. Pelerinii parcurg 90 km de la Kirov spre satul Velikoreţki, unde are loc slujba de hram, în Mănăstirea „Sfântul Nicolae“, după care se întorc, spre punctul de plecare, pe alt traseu, încă 60 km.
Procesiunea are o tradiţie de secole deja. Iniţial, în secolele XVI-XVII, procesiunea se desfăşura pe bărci, pe râul Veatka. Mai apoi, când s-au făcut drumuri, procesiunea s-a mutat pe uscat şi, astfel, mai mulţi credincioşi au putut fi părtaşi la aceasta. În timpul regimului bolşevic, după dinamitarea Catedralei „Sfânta Treime“ din oraşul Veatka (acum Kirov), icoana Sfântului Ierarh Nicolae, făcătoare de minuni, s-a pierdut. Atunci, în 1930, procesiunea a fost interzisă şi s-a reluat, oficial, după 1989. Astăzi, în locul icoanei originale se merge în procesiune cu una dintre cele mai vechi copii ale ei. Data procesiunii a fost legată iniţial de sărbătoarea mutării moaştelor Sfântului Ierarh Nicolae de la Bari (9/22 mai), după care data a fost modificată, la începutul lunii iunie.
În anul 2000, Patriarhul Alexei II al Moscovei a acordat acestei procesiuni statutul de general bisericească. La procesiunea organizată în regiunea Kirov (900 km nord-est de Moscova), participă credincioşi din Rusia, dar şi din alte ţări ex-sovietice. Procesiunea se desfăşoară anual, în perioada 3-8 iunie, pentru a cuprinde, pe 6 iunie, ziua hramului mănăstirii din Velikoreţki - locul unde a fost găsită iniţial icoana Sfântului Nicolae. Anual, mai multe mii de credincioşi îşi asumă acest drum anevoios, timp de aproape o săptămână, pentru a-l cinsti pe Sfântul Nicolae sau pentru a primi de la Dumnezeu, prin rugăciunile sfântului, vindecare sufletească şi trupească. Pe 6 iunie, la hramul mănăstirii sosesc aproape 60.000 de credincioşi.
În timpul procesiunii, seara, pelerinii dorm în campinguri, organizate special pentru ei de către protoieriile locului, care le oferă şi o masă caldă. De asemenea, procesiunea este supravegheată, pentru a se preîntâmpina eventualele neplăceri, de salvare, pompieri şi poliţie.
Anul acesta, de hramul mănăstirii din Velikoreţki au slujit un mitropolit şi doi episcopi. După Liturghie, se săvârşeşte slujba Aghesmei şi se sfinţesc apele râului Velikaia. Mitropolitul Marcu de Veatka şi Sloboda a declarat că „este o mare bucurie că în fiecare an vin tot mai mulţi credincioşi din întreaga Rusie şi din afara graniţelor la această sărbătoare, pentru a-l cinsti pe Sfântul Nicolae“. (Traducere: diac. Eugeniu Rogoti)