Sub genericul „Hristos se naşte, slăviţi‑L”, duminică, 15 decembrie, în Sala Mare a Palatului Culturii „Theodor Costescu” din Drobeta-Turnu Severin, a avut loc tradiționalul concert de colinde susținut
Procesiunea „Drumul Crucii” și hramul unei biserici din Eparhia Caransebeșului
Deși vremea a fost nefavorabilă și în acest an, în vinerea Floriilor, credincioși din zona Văii Carașului, județul Caraș-Severin, dar și pelerini veniți din alte părți ale Banatului și din alte eparhii, precum Eparhia Timișoarei, Craiovei și Daciei Felix, au participat la tradiționala procesiune „Drumul Crucii” de la Ciudanovița. La eveniment a participat și Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, dimpreună cu autoritățile locale și cu un număr mare de preoți.
„Am venit aici la Ciudanovița ca să urcăm această Golgotă a Banatului de Munte și să împlinim și în acest an frumoasa rânduială a drumului Crucii, amintindu-ne de tot ceea ce a făcut Fiul lui Dumnezeu pentru noi și pentru a noastră mântuire. Ne-am luat și noi crucea vieții și astăzi, lepădând grijile lumești, am venit aici în centrul Banatului Montan, ca să-L binecuvântăm pe Domnul Dumnezeul nostru și să strigăm împreună cu tâlharul care s-a pocăit pe Golgota: «Pomenește-mă, Doamne, când vei veni întru Împărăția Ta»”, a spus Preasfințitul Părinte Episcop Lucian.
Înainte de a se pleca în procesiune, ierarhul a săvârșit în capela cu hramul „Nașterea Maicii Domnului” din Ciudanovița-Colonie o slujbă de pomenire pentru cei care au lucrat în această zonă și au trecut la Domnul, aici fiind o localitate minieră cunoscută, unde în trecut se exploata uraniu.
Pentru că era săptămâna Floriilor, Preasfințitul Părinte Lucian a sfințit și ramuri de salcie, dar și cruci, care au fost împărțite alături de iconițe cu praznicul Intrării Domnului în Ierusalim credincioșilor prezenți, pentru a le purta în mâini pe tot traseul. În continuare, pornind de la sfântul lăcaș, credincioșii alături de chiriarh au urcat spre popasul numit de localnici „Dealul Golgota”.
Pe tot parcursul drumului, Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului a cântat pricesne bisericești, iar la fiecare dintre cele 14 cruci care au fost montate până sus s-a făcut un popas, Preasfinția Sa citind rugăciuni și textele evanghelice în care sunt prezentate Pătimirile Mântuitorului.
În Duminica Floriilor, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a slujit la Biserica „Intrarea Domnului în Ierusalim” din Caransebeș. Ierarhul, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie, la care au participat numeroși credincioși din Parohia Cartierului Nord, dar și din întregul municipiu, veniți să participe la sărbătoarea hramului acestei parohii. Foarte mulți dintre ei s-au împărtășit cu Sfintele Taine. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.