La Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” din localitatea Lăpușul Românesc (Ruoaia), s-au desfășurat, 13 noiembrie, în ziua de prăznuire a Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur, lucrările sinaxei monahale cu
Procesiuni de Florii în mai multe oraşe ale ţării
În mai multe oraşe de pe cuprinsul Patriarhiei Române este organizat astăzi tradiţionalul pelerinaj de Florii, în care ierarhi, preoţi, monahi şi monahii şi credincioşi de toate vârstele intră simbolic, asemenea Mântuitorului, în Ierusalim. În centrele mitropolitane, pelerinii sunt însoţiţi sau aşteptaţi de ierarhul locului, care va şi adresa cuvinte de învăţătură pelerinilor.
În capitala ţării, pelerinajul din ajunul praznicului împărătesc al Intrării Domnului în Ierusalim este organizat de Patriarhia Română şi de Arhiepiscopia Bucureştilor, cu sprijinul Centrului de Presă BASILICA al Patriarhiei.
Pelerinajul va începe de la Mănăstirea "Radu Vodă" la ora 16:15 şi se va desfăşura pe următorul traseu: strada Radu Vodă, bulevardul Mărăşeşti, bulevardul Dimitrie Cantemir, strada Bibescu Vodă, strada Şerban Vodă (cu oprire la Biserica "Sfântul Spiridon" Nou, Paraclis patriarhal), strada Principatele Unite, strada Ienăchiţă Văcărescu, strada Sfânta Ecaterina (cu oprire la Biserica "Sfânta Ecaterina", paraclisul Facultăţii de Teologie Ortodoxă "Justinian Patriarhul" a Universităţii din Bucureşti), strada Bibescu Vodă, aleea Dealul Mitropoliei şi se va încheia în jurul orei 18:00 la Catedrala patriarhală, unde pelerinii vor fi întâmpinaţi de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
La ora 16:10, la Mănăstirea Radu Vodă, Preasfinţitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, va sfinţi ramurile de salcie ce vor fi împărţite credincioşilor.
La ora 16:15 are loc plecarea de la Mănăstirea Radu Vodă, iar la 17:00, la Biserica "Sfântul Spiridon" Nou, procesiunea va fi întâmpinată de preoţii şi credincioşii din parohiile "Sfântul Spiridon", "Slobozia" şi "Sfântul Alexe" din Protoieria III Capitală.
La ora 17:30, la Biserica "Sfânta Ecaterina", procesiunea va fi întâmpinată de preoţii profesori şi studenţii teologi de la Facultatea de Teologie "Justinian Patriarhul" din Bucureşti, iar de la ora 18:00, la Catedrala patriarhală procesiunea va fi întâmpinată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care va rosti un cuvânt de învăţătură.
Potrivit Biroului de presă al Patriarhiei Române, pelerinaje sunt organizate şi la nivelul protoieriilor din Ploieşti, Vălenii de Munte, Câmpina şi Urlaţi.
Pelerinajul de Florii în Arhiepiscopia Iaşilor
Pelerinaj de marele praznic al Intrării Domnului în Ierusalim este organizat astăzi şi în protopopiatele din Arhiepiscopia Iaşilor. Procesiunea începe de la ora 15:30 la Iaşi şi va avea următorul traseu: Biserica "Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel" Bărboi - Biserica "Sfântul Sava" - Mănăstirea "Sfinţii Trei Ierarhi" - Catedrala mitropolitană din Iaşi. Sărbătoarea Floriilor la Iaşi va continua mâine la Biserica "Intrarea Domnului în Ierusalim" din cartierul ieşean Tătăraşi, unde Sfânta Liturghie va fi oficiată de Înalt Preasfinţitul Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. În celelalte protopopiate din Arhiepiscopia Iaşilor vor fi organizate pelerinaje dedicate sărbătorii Floriilor, care vor fi precedate şi urmate de slujbe sau rugăciuni de binecuvântare.
Prima procesiune de Florii în cetatea Sibiului
Şi în cetatea Sibiului, pelerinii vor merge în procesiune cu stâlpări şi flori pe străzile oraşului, acest eveniment având loc pentru prima dată în centrul mitropolitan din oraşul transilvan.
Grupurile de pelerini vor parcurge un traseu care include mai multe biserici din oraş, începând cu ora 16:40 şi care are ca punct final Catedrala mitropolitană "Sfânta Treime", la ora 19:00, unde pelerinii vor fi întâmpinaţi de IPS Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului. După binecuvântarea icoanelor şi a pelerinilor se va oficia slujba Litiei, la care vor participa toţi cei care au însoţit convoiul şi icoana Intrării Domnului în Ierusalim.
În Arhiepiscopia Dunării de Jos, pelerinajul începe la ora 17:00 în municipiile Galaţi, Brăila, Tecuci, precum şi în alte localităţi rurale din cele două judeţe ale arhiepiscopiei. În municipiul Galaţi, preoţii şi credincioşi, purtând stâlpări de finic, icoane, prapori şi făclii, se vor îndrepta spre Catedrala arhiepiscopală, unde vor fi întâmpinaţi de Înalt Preasfinţitul Părinte Casian. Toţi cei prezenţi vor lua parte la slujba Vecerniei şi a Litiei. La toate centrele de pelerinaj din teritoriul Eparhiei Dunării de Jos, la finalul slujbei va avea loc ceremonia de premiere a elevilor câştigători ai Olimpiadei de religie - faza judeţeană. În Brăila, credincioşii de la toate bisericile se vor îndrepta spre Catedrala "Naşterea Domnului", iar în municipiul Tecuci, spre Catedrala "Sfântul Mucenic Gheorghe şi Sfântul Iachint de Vicina".
De asemenea, pelerinaje vor avea loc în mai multe oraşe ale ţării.
Arhiepiscopia Râmnicului organizează, în cele trei protopopiate vâlcene Drăgăşani, Horezu şi Râmnicu Vâlcea, tradiţionala procesiune de Florii intitulată "Sfinţire şi slujire în Hristos Domnul, Mântuitorul lumii". În Protopopiatul Râmnicu Vâlcea, procesiunea va porni de la Biserica "Toţi Sfinţii" din Râmnicu Vâlcea prin slujba Vecerniei. După oficierea slujbei, Preasfinţitul Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, va citi rugăciunea de binecuvântare a stâlpărilor (ramurile de salcie) care vor fi împărţite credincioşilor. De la ora 16:00, credincioşii vor pleca în procesiune pe traseul amintit. La Catedrala arhiepiscopală "Sfântul Nicolae" din Râmnic, procesiunea va fi întâmpinată de către IPS Gherasim, care va rosti un cuvânt de învăţătură. Aici se va oficia slujba Litiei, apoi sfinţirea icoanelor şi binecuvântarea pelerinilor. În protopopiatele Drăgăşani şi Horezu, procesiunea va avea un caracter local.