Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în ziua praznicului împărătesc al Nașterii Domnului în Catedrala
Procesiuni şi slujbe arhiereşti în Sâmbăta lui Lazăr
În Sâmbăta lui Lazăr credincioşii, purtând ramuri de salcie în mâini, au participat la procesiuni, retrăind astfel sărbătoarea venirii Fiului lui Dumnezeu în Ierusalim, unde avea să primească moartea pe Cruce pentru iertarea păcatelor omenirii întregi.
Mulţimi de credincioşi din Sibiu şi împrejurimi au participat în ajunul praznicului Floriilor la slujba Vecerniei oficiată la Catedrala mitropolitană de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, împreună cu toţi preoţii din oraş. Ca în fiecare an, slujitorii sfintelor altare din Sibiu au întâmpinat praznicul Intrării Domnului în Ierusalim la Catedrala din inima oraşului, alături de ierarh şi de credincioşii veniţi din toate parohiile, pentru a cere ajutor de la Dumnezeu în urcuşul duhovnicesc din Săptămâna Pătimirilor Mântuitorului Iisus Hristos. După Vecernie şi Litie a avut loc tradiţionala procesiune în jurul Catedralei, preoţii purtând icoana praznicului şi racla cu moaştele Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei. Credincioşii au purtat în mâini ramuri de salcie şi au cântat împreună cu soborul de preoţi atât troparul praznicului cât şi alte cântări specifice Floriilor. La fiecare oprire au fost rostite ectenii şi rugăciuni de binecuvântare a pelerinilor.
La finalul procesiunii, IPS Mitropolit Laurenţiu a explicat credincioşilor prezenţi înţelesurile duhovniceşti ale procesiunii de Florii, un moment prin care cu toţii retrăiesc sărbătoarea venirii Fiului lui Dumnezeu în Ierusalim, unde avea să primească moartea pe Cruce pentru iertarea păcatelor omenirii întregi. Praznicul Floriilor, a subliniat ierarhul, ne introduce în atmosfera duhovnicească aparte a Săptămânii Pătimirilor Mântuitorului Iisus Hristos şi ne pregăteşte să gustăm din bucuria Învierii.
„Aceste ramuri de copaci, pline de viaţă, simbolizează dragostea noastră, credinţa şi ataşamentul nostru faţă de Mântuitorul Iisus Hristos, Care din iubirea Sa nemărginită pentru noi a purtat povara păcatelor noastre şi le-a răstignit pe Cruce, a omorât prin moartea sa moartea, ca să ne dăruiască viaţă veşnică. Prin aceasta arătăm că am participat şi noi la actualizarea acestui eveniment unic din istoria mântuirii“, a spus ierarhul.
Hram la Cristorel, Cluj
În Sâmbăta lui Lazăr, Mănăstirea „Sfinţii Ilie şi Lazăr“ din Cristorel, judeţul Cluj şi-a serbat hramul. Maicile de aici s-au bucurat de prezenţa în mijlocul lor a Înaltpreasfinţitului Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, care a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de un preoţi şi diaconi, din care a făcut parte şi exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopie, arhim. Dumitru Cobzaru.
IPS Mitropolit Andrei le-a vorbit maicilor şi credincioşilor despre importanţa acestei zile: „Duhovniceşte, astăzi, Betania simbolizează lumea întreagă, iar Lazăr cel mort de patru zile ne simbolizează pe noi pe toţi. Pe noi pe toţi, Domnul Iisus Hristos ne iubeşte fără seamăn şi ştie cum ne-a făcut. Ştie că ne-a făcut tineri, sănătoşi, frumoşi şi nemuritori. S-au întrebat comentatorii de ce-a plâns Domnul Hristos? Pentru că a murit Lazăr? A plâns pentru că îl iubea pe Lazăr, dar ştia că peste câteva momente îl va învia. Alţi comentatori spun că Domnul Hristos a plâns văzându-l pe cel rău cum şi-a bătut joc de lucrarea mâinilor Sale. Cum pe omul tânăr, sănătos, frumos şi nemuritor, destinat să moştenească nemurirea, cel rău l-a determinat să păcătuiască şi să ajungă bătrân, urât, bolnav şi muritor şi văzând cum i-a schilodit lucrarea mâinilor Sale, Domnul Iisus Hristos a plâns.“ În cadrul slujbei, ierarhul a oficiat şi o hirotonire întru diacon iar la final a fost săvârşită slujba Parastasului pentru toţi cei adormiţi.
Procesiune la Bistriţa
Peste o mie de bistriţeni au participat în sâmbăta dinaintea Floriilor la o precesiune religioasă, ce a avut loc pe străzile Bistriţei. Preoţi, tineri, copii, dar şi săteni îmbrăcaţi în straie populare au dorit să refacă în această zi drumul pe care l-a parcurs Mântuitorul Hristos din Betania la Ierusalim, înainte cu o săptămână de Patimile şi Învierea Sa din morţi. Procesiunea, organizată în premieră la Bistriţa, a început de la biserica „de la Coroana“, unde IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei a oficiat alături de soborul de preoţi, o slujbă de sfinţire a apei. Totodată au fost binecuvântate ramurile de salcie care au fost împărţite oamenilor pentru a le purta în procesiune. Apoi, Părintele Mitropolit le-a amintit celor prezenţi importanţa pelerinajului şi simbolistica acestei procesiuni de Florii, care aduce aminte de intrarea triumfală a lui Iisus Hristos în Ierusalim.
După momentul de rugăciune, preoţii şi credincioşii cu ramuri de salcie în mâini au pornit în procesiune prin centrul oraşului. În sunet de toacă şi cântări religioase, participanţii la procesiune s-au rugat pentru pace în lume, pentru înţelepciune şi pentru ca binecuvântarea lui Dumnezeu să se reverse asupra judeţului Bistriţa-Năsăud. Au participat numeroşi preoţi, protopopii de Bistriţa, Beclean şi Năsăud, oficialităţi, printre care preşedintele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan, vicepreşedintele instituţiei, Alexandru Pugna, primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu, viceprimarul George Avram, deputaţii Doina Pană şi Daniel Suciu, directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa, Mircea Gelu Buta şi consilierul local Alin Seserman. În faţa Bisericii „Sfinţii Trei Ierarhi“, întreaga mulţime a luat parte la slujba Vecerniei oficiată de IPS Mitropolit Andrei, pe treptele locaşului de cult. După slujbă, ierarhul a amintit de simbolistica fiecărei zile din Săptămâna Mare, urându-le celor prezenţi să aibă parte de sărbători binecuvântate. (Ştefan Mărculeţ, Grigore Sâmboan, Andreea Pâgleşan)